Entrades

Balfegó porta al plenari d’ICCAT a Ciutat del Cap la reclamació d’un increment del 20% de la quota de tonyina roja

BALFEGOLa reunió anual de l’organisme que regula la població i captures de l’espècie a l’Atlàntic comença aquest dilluns a Sud-àfrica

L’Ametlla de Mar (ACN).- El grup tonyinaire Balfegó portarà a la reunió anual del plenari d’ICCAT -la Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina de l’Atlàntic- que ha començat aquest dilluns a Ciutat del Cap, Sud-àfrica, la seva reclamació d’augmentar la quota de captures en un 20% pel pròxim 2014. Apel·lant als estudis que apunten una “creixent recuperació” de l’espècie durant els últims anys, l’empresa de l’Ametlla de Mar (Baix Ebre) aspira a aconseguir que el TAC -total de captures admeses- s’elevi de les 13.400 tones actuals a 16.000. Confien que el govern espanyol doni suport a aquestes demandes després que el ministre d’Agricultura, Miguel Arias Cañete, s’hi comprometés sense precisar cap xifra.

“Les dades analitzades revelen que la biomassa actual és igual o superior al màxim històric observat en la dècada dels anys 60 del segle passat”, ha insistit el director general del grup Balfegó, Juan Serrano. Segons addueix l’empresa, l’increment en unes 2.600 tones del TAC es basa, de fet, en la constatació que “l’avaluació científica d’aquest any reforça les dades obtingudes l’any passat que revelaven una clara recuperació de la biomassa i de l’estoc”.

Serrano recorda que els pescadors van “estar d’acord” amb la necessitat de reduir les captures quan les dades científiques aconsellaven fer-ho. “Ara el coherent és fer cas a aquestes mateixes dades per definir els nous paràmetres de gestió de l’espècie”, ha indicat. L’empresa, però, va més enllà i sosté que mantenir el ritme de recuperació actual podria suposar un increment “molt notable” de l’estoc que obligaria a una “gran pujada” del TAC i, conseqüentment, “provocaria una baixada violenta dels preus i posaria en greu risc a les empreses i al propi mercat”.

En aquest sentit, l’empresa posarà també sobre la taula de l’ICCAT la necessitat de començar a debatre sobre un calendari planificat d’augment gradual de les quotes de captures. Això, sostenen, permetria als pescadors organitzar i planificar les seves empreses i negocis en el mig termini. En el cas que s’aprovi un augment, reclamen també que es reconegui “en primer lloc l’esforç dels pescadors responsables que han sustentat la recuperació de l’espècie”.

La Cala, acull el I trofeu l’Ametlla de Mar de Ball Esportiu

CARTELL-COMPETICIÓAquest cap de setmana prop de 500 ballarins participaran en una competició puntuable pel rànquing nacional, el Campionat de Catalunya de Clubs i l’Open de Ball Esportiu amb cadira de rodes.

(Redacció).-Aquest cap de setmana, els dies 18 i 19 de maig tindrà lloc a l’Ametlla de Mar el I Trofeu de Ball de Esportiu l’Ametlla de Mar, competició que també donarà sopluig  al Campionat de Catalunya de Ball Esportiu i l’Open Weelchair o Ball Esportiu amb cadira de rodes.

El Poliesportiu Municipal Galetet, el qual ha estat adaptat per l’ocasió amb parquet a la pista, vuit torres d’il•luminació i una sonoritat excepcional, acollirà aquestes tres competicions, en les que s’espera que hi participin prop de 250 parelles de ball, algunes vingudes d’arreu de l’estat espanyol. Es preveu que unes 70 parelles representant a clubs catalans, participin en el Campionat de Catalunya, 150 en el I Trofeu l’Ametlla de Mar i 5 en la competició de Weelchair, tant en la modalitat d’estàndard com de llatins.

Pel que fa a les categories, s’hi donaran lloc participants en les categories Sub-13, Sub-17, Absoluta, +45 i Sènior.
El Campionat de Catalunya, es disputarà en la competició de clubs i es desenvoluparà en les sessions de tarda de dissabte i diumenge, mentre que la sessió de diumenge al matí, està reservada per l’Open Weelchair i el I Trofeu l’Ametlla de Mar de Ball Esportiu, que serà puntuable pel rànquing nacional, amb la participació de parelles de ball de Catalunya, però també de Madrid, Galícia, València i altres indrets d’arreu de l’estat.

Detinguts dos homes a l’Ametlla de Mar per una estafa amb el mètode dels bitllets tintats

Volien enganyar un empresari assegurant que uns bitllets negres es convertien en legals aplicant-los un líquid

(Redacció/J.Roig).-Els Mossos d’Esquadra van detenir dos homes el passat 17 de gener com a presumptes autors d’un delicte d’estafa pel mètode dels bitllets tintats. Es tracta de Dennis A., veí de Terrassa i Roger N., veí de Montcada i Reixac, tots dos de 36 anys i nacionalitat camerunesa, que haurien intentat enganyar un empresari de l’Ametlla de Mar (Baix Ebre) fent-se passar per responsables d’una ONG que volien comprar-li uns productes, i li van assegurar que uns papers negres amb els que volien pagar es convertien en bitllets legals en aplicar-los un líquid.

Els fets es remunten a finals del mes de novembre de l’any passat, quan un dels detinguts es va posar en contacte  amb un empresari de la localitat de l’Ametlla de Mar (Baix Ebre), explicant-li que era representant d’una ONG que estava treballant a Haití i que volia fer-li una important comanda dels seus productes, per tal d’enviar-la a aquest país.

Desprès de citar a l’empresari diversos cops a Barcelona per tal d’acordar els termes d’aquesta venda i guanyar-se la seva confiança, els detinguts també van oferir a l’empresari la possibilitat d’aconseguir un important benefici econòmic si els ajudava a blanquejar una gran quantitat d’euros que ells havien portat d’Haití tintats en negre per no ser detectats. Mitjançant un procediment químic i el contacte amb un bitllet de curs legal aquests bitllets tornaven al seu estat original. Per cada bitllet que aportés la víctima, ells n’hi donarien dos de tintats. Per tal de ser més convincents li van fer una demostració “in situ” de com transformaven els papers negres en bitllets de curs legal.

Els ara detinguts van explicar a l’empresari que disposaven de fins a 3 milions d’euros per fer aquest procediment tot  i que necessitaven diners en metàl·lic per poder comprar el líquid necessari per “netejar” els bitllets.

Aquests fets van ser posats en coneixement dels Mossos d’Esquadra, que van detenir aquests homes a la localitat de l’Ametlla de Mar on s’havien desplaçat per tal de consumar l’engany.

Els detinguts, que ja tenien antecedents per fets similars, van ser posats a disposició del jutjat d’instrucció de guàrdia de Tortosa, qui va decretar la seva llibertat amb càrrecs.

Els castellers arriben a l’ Ebre

Foto: ‘Xiqüelos i xiqüeles del Delta’

(Aguaita.cat/J.Roig).-És una curiosa noticia que extraiem  de la publicació digital Aguaita.cat  i que no deixa de sorprendre’ns perquè la tradició castellera a les Terres de l ‘Ebre sempre s’ ha vist llunyana  i la nostra fixació cultural ha estat sempre més  prop de la jota o els bous que no pas dels castells. Ara però descobrim que hi ha dues iniciatives que pot ser faran que això canvií.
La primera respons al nom de ‘Xiqüelos i xiqüeles del Delta’ que és el nom que han triat una colla de joves aficionats d’Amposta i Deltebre per posar a la incipient iniciativa que han tingut de crear un embrió casteller al delta de l’Ebre. Pràcticament la primera acció ha estat convocar qui vulgues, a través del facebook, a acudir a un taller casteller a Deltebre. Sense esperar-ho, hi van acudir trenta persones. “La veritat és que aquesta resposta indica que hi ha interès, i si li donem continuïtat, segur que d’aquí pot sortir alguna cosa, encara que siga un pilar en una festa major”, afirma il•lusionada Meritxell Vidal. Aquesta ampostina resident a Barcelona fa un temps va decidir fer-se castellera i per proximitat, va apuntar-se a la colla Sagrada Família a la ciutat comtal. Però curiosament, el mateix camí que ella va emprendre el van fer altres joves d’Amposta i Deltebre que inicialment no es coneixien fins trobar-se set persones ebrenques a la mateixa colla. Llavors només calia esperar a que algú s’engresqués i sortís una proposta que no podia tardar. “Després d’una molt bona actuació vam pensar, i perquè no mirem si la gent s’anima als nostres pobles ebrencs?”, comenta Meritxell. Sap que ara per ara encara és una idea incipient, però ja pensen en fer un primer assaig com cal, després de la trobada inicial, als voltants de Nadal. “Aquesta és una expressió cultural que fins ara no s’ha desenvolupat a l’Ebre pel que siga, però és compatible amb qualsevol altra, amb els bous o la jota per exemple, no ho podem comparar, cada cosa és diferent i la gent cada vegada està més oberta a noves propostes”, destaca. De moment, detecten que hi ha curiositat entre la gent.

A l’Ametlla de Mar, però, ja han passat de la curiositat a la pràctica. Allà la inquietud de la Societat Cultural, Esportiva i Recreativa (SCER) s’ha plasmat ja en una colla ben visible, formada per seixanta membres, que té previst entrar a la categoria oficial amb el seu ingrés a la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya. ‘Los xics caleros’, com s’anomenen, està a punt de convertir-se en la primera colla castellera de les Terres de l’Ebre i per a la Candelera, podrien organitzar la primera jornada castellera ebrenca. “Voldríem batejar-nos amb un castell de sis”, assegura la presidenta de la SCER de l’Ametlla, Àngela Sànchez. ‘Los xics caleros’ ja arriben a castells de cinc, i amb l’impuls del grup de gralles i timbals que també acompanya la iniciativa, esperen encara sumar més gent a la idea perquè “quanta més pinya tindrem, més amunt s’arriba”. En el cas de l’Ametlla, la idea ha vingut ‘importada’ pel marit de l’Àngela, ex membre de la colla castellera de Vilafranca.