Entrades

El senador Miquel Aubà protagonitza la xerrada mensual que organitza Esquerra Planera

Miquel Aubà

Du per títol “Reptes i oportunitats de la pagesia” i, entre altres qüestions, abordarà la problemàtica generada per l’exportació de cítrics sud-africans o la nova valoració del cadastre rústic.

(J.Roig/T.G.).-Dintre del cicle de xerrades que organitza el grup d’Esquerra Planera a Santa Bàrbara des de fa alguns mesos sota el lema de “Esquerra t’Escolta”, aquest dijous, 1 de juny, a partir de les vuit de la tarda i a l’Hotel d’Entitats ha preparat la que porta per títol “Reptes i oportunitats de la pagesia”, que anirà a càrrec del senador d’Esquerra i exalcalde de Gandesa, Miquel Aubà.
Marc March, portaveu d’Esquerra Planera, explicava a La Plana Ràdio que creu que el tema pot ser força interessant, tenint en compte que Santa Bàrbara és un poble eminentment agrícola i que Aubà pot aportar molta informació per esclarir alguns reptes i problemàtiques que afecten el sector, tenint en compte que ell també és pagès al sector vinícola i que, com a senador, ha defensat diferents mocions sobre els interessos del món agrari.

March deia que, entre altres, s’exposaran temes com les exportacions de cítrics sud-africans a Europa que tant de mal han fet al sector aquesta temporada, o la nova valoració sobre el cadastre de la rústica imposat per l’Estat espanyol, que segons el mateix Aubà deia temps enrere, és l’amenaça més gran que té la pagesia de les Terres de l’Ebre perquè l’aplicació de les noves mesures comporta un augment molt significatiu en la valoració de les finques i propietats, que poden suposar un increment de l’impost actual del 300% al 600%.
Per l’importància d’aquests i altres temes que es tractaran a la xerrada de demà, des d’Esquerra Planera s’invita a tot hom assistir-hi, recordant que l’acte és obert a tot el poble.

El proper 2017, Santa Bàrbara destinará 23.000 euros al manteniment de camins

capturada

Vista Aérea de Santa Bàrbara i rodalies (Foto. Google Maps)

10.000 dels quals els aportarà el Consell Comarcal.
El regidor d’agricultura del municipi diu que s’han acabat “els anys gloriosos” ens les que es podia disposar de les aportacions que per aquest concepte feia la Mancomunitat de la Taula del Sénia.
(J.Roig).-El passat mes de Setembre, una brigada cedida per la Diputació de Tarragona a l’ajuntament de Santa Bàrbara, va dedicar tota una setmana a tapar amb asfalt els clots d’alguns dels camins del terme municipal més malmesos i mancats de manteniment, una mesura provisional fins que es pugi disposar d’una partida important de diners per poder procedir al seu asfaltat total.
Antonio Olles, regidor d’Agricultura del municipi, explicava a La Plana Ràdio que s’han acabat “els anys gloriosos” en que es disposà dels generosos pressupostos que rebia de l’Estat la Mancomunitat de la Taula del Sénia, i que va permetre arranjar i mantenir molts camins dels municipis que en formen part . Per al proper 2017, el nostre poble disposarà solament de 23.000 euros per poder procedir al manteniment de tota la xarxa de camins del terme municipal, 10.000 dels quals els aporta el Consell Comarcal.
Segons que ha informat també l’ajuntament planer, un dels pocs camins que s’ha pogut pavimentar completament aquest 2016, a principis del mes passat i coincidint amb la finalització dels treballs de la carretera T-350 entre Santa Bàrbara i Masdenverge, i aprofitant la presència a la zona de la maquinària pesada,ha estat el camí que neix a la part dreta de la carreta T-1025 en el km 5,3 en direcció al Mas de Barberans (uns metres abans de la fita que marca el límit del terme) i que enllaça amb el camí de Mitamplana, amb una distancia total de 365 m.

“Fèrtils” és la nova forma d’entendre l’agricultura d’un jove emprenedor planer

13237849_1717662648490932_912547400308184995_n

Detall de la finca (Foto: “Fèrtils”)

Carles Garcia, enginyer tècnic forestal, desprès de conèixer els beneficis de l’agricultura regenerativa, els practica a la seua explotació oferint fruites i verdures cultivats amb aquest mètode.

L’equilibri entre els minerals, matèria orgànica i microbiologia aconsegueixen una regeneració més ràpida dels sòls i uns aliments on es té en compte el seu gust i valor nutritiu i no solament el seu aspecte i mida.
(J.Roig/ T. G.).-L’emprenedoria i la reinvenció han portat al jove del nostre poble, Carles Garcia ha apostar per crear una empresa agrícola singular i que pren com a referència les noves tècniques dels cultius anomenats regeneratius.
Carles, fill d’una nissaga de pagesos i amb una formació d’ enginyeria tècnica forestal, desprès d’un temps recollint experiències amb les seues estades a Noruega i Australia ha decidit tornar a casa per implantar aquest mètode anomenat agricultura regenerativa i que es basa principalment en regenerar i conservar els recursos col•laborant amb la natura, considerant-la com un ens vivent, sense “lluitar” contra ella amb mètodes agressius com el conreu que volteja la terra o els productes químics.
El jove planer, agafant l’exemple australià, explicava que l’agricultura regenerativa que ha posat en marxa a la seua explotació es centra en l’objectiu d’aconseguir l’equilibri entre els minerals, la matèria orgànica i la microbiologia que hi ha als sòls de cultiu de manera que aquests es puguin regenerar més ràpidament i oferir, de manera natural i totalment respectuosa amb l’entorn i la salut de les persones , aliments on es té en compte el seu gust i valor nutritiu i no solament el seu aspecte i mida.

L’empresa s’anomena “Fèrtils” i, de moment, explota una petita finca de 2000 m2 al terme de Masdenverge on cultiva fruites i verdures de clima mediterrani , destacant varietats locals i utilitzant recursos de proximitat. Els potencials clients poden consultar diàriament els productes que poden comprar a través del perfil del Facebook que ha creat el jove emprenedor o també a través del watsapp. De fet Carles explicava que, de moment, ha posat en marxa tres línies de distribució dels productes que cultiva amb aquest mètode natural: la venda directa, a la mateixa explotació on el mateix client pot escollir el que vol i necessita. Fent la comanda per telèfon al 661752815 i passant-la a recollir en el moment acordat. Finalment, si el client ho desitja, també es fan lliuraments a domicili.

“L’oli ens projecta com territori i país més enllà de les nostres fronteres”

ciur

El Conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jordi Ciuraneta, inaugura la XIX Fira de l’Oli Novell de Santa Bàrbara (Foto:J.Roig)

El Conseller d’Agricultura valorava d’aquesta manera el principal protagonista de la fira que inaugurava a Santa Bàrbara el passat divendres.
Una fira que, entre altres coses, va servir també de marc per al lliurament dels premis de concurs de ramaderia que organitza Santa Bàrbara a les Festes Majors.
La ramaderia saragossana de Hnos. Marcen es va emportar el premi.

(J.Roig).-Tot i que les previsions meteorològiques no eren massa favorables, finalment tampoc van ser decisòries a l’hora de fer una primera valoració de l’èxit d’assistència de públic a la Fira de l’Oli que Santa Bàrbara va viure aquest passat cap de setmana. A l’espera d’una valoració oficial, si que, segons testimonis recollits al mateix recinte, el dissabte va ser el dia més fluix, però ahir diumenge hi hauria hagut una remuntada important de visitants.

La fira va obrir portes el divendres a les 16:30h. i era inaugurada oficialment, unes hores desprès, pel conseller d’Agricultura, Jordi Ciuraneta qui, en declaracions per a La Plana Ràdio, va dir que era un honor poder inaugurar un certament que reflecteix l’esforç per posar en valor un producte com l’oli que acaba projectant no solament el territori, sinó un país, més enllà de les nostres fronteres, “per això, iniciatives com aquestes, s’han de continuar mantenint”, afegia el Conseller.

Entre molts altres actes emmarcats en el si de la fira, destacar la 7èna Gala Taurina organitzada per la penya “Planers pels Bous” que, com tots els anys i tot i el vent i la coincidència de l’hora de l’acte amb el partit Madrid- Barça, va omplir un any més la carpa d’actes per tal de fer públics els premis del Concurs de Ramaderies que el nostre poble va viure les passades festes majors. La ramaderia que es va emportar el primer premi del concursa va ser la de “Hermanos Marcen” procedents de la finca “Los Jornaleros” de Villanueva de Gallego, a la província de Zaragoza i que debutaven enguany a la plaça planera.

La resta de premis es van repartir entre la ramaderia de Vicente Benavent que es va emportar el premi a la millor vaca amb “Buena”, Fernando Machancoses, amb “Ardillo” com a millor bou, Jose Vicente Machancoses va tenir el guardó al millor detall gràcies a “Alegria” i finalment, el millor embolat va ser un animal de la ramaderia ebrenca de Hilario Princep, al que també els organitzadors li van voler retre un petit homenatge per la seua dedicació a la festa.