El poble de Jesús no podrà utilitzar l’aigua de l’aixeta per beure ni per cuinar almenys fins d’aquí deu dies

Foto: Reunió Jesús

Els veïns reclamen que els abonin el preu de la factura de l’aigua del trimestre i que l’empresa d’aigües assumeixi possibles danys a electrodomèstics, dipòsits o canonades particulars.

(ACN).Els veïns de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Jesús hauran de tenir una mica de paciència perquè es normalitzi el servei d’aigua potable al municipi. En una reunió de veïns, convocada per l’Ajuntament de Tortosa, l’EMD, i l’empresa Aigües de Tortosa, l’alcalde Ferran Bel ha deixat clar que fins, almenys, d’aquí a deu dies la prohibició d’utilitzar aigua de l’aixeta per beure i per cuinar, decretada divendres passat, es mantindrà.

Els tècnics de l’empresa d’aigües estan instal·lant aquest vespre un aparell que regula l’impuls de l’aigua per intentar controlar la sorra. Paral·lelament, ja s’han encarregat analítiques del pou actual com del pou que va deixar de funcionar fa vint anys.

La reunió ja es va convocar el mateix divendres, dia en què les analítiques fetes per Aigües de Tortosa i l’Agència de Protecció de la Salut van confirmar la presència de sorra a nivells superior als permesos, amb l’objectiu d’informar de primera mà als veïns sobre els passos a seguir un cop detectada aquesta incidència. Després d’una exposició i relat dels fets per part del president de l’EMD de Jesús, Pere Panisello, on ha defensat la gestió “ràpida i eficient” feta des del moment en què s’alerta dels nivells de sorra no permesos; l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha estat l’encarregat d’explicar les solucions que s’estan plantejant.

Tot i que no es tenen garanties que pugui funcionar, la solució més immediata és la d’instal·lar un aparell que regula la captació i impuls de l’aigua del pou amb la finalitat que es pugui controlar i reduir el nivell de sorra. Aquesta instal·lació es fa aquest vespre i aquest dimarts es començarà a avaluar la seva efectivitat. Malgrat tot, Bel ha insistit que encara que funcionés es continuarà així almenys una setmana o deu dies, ja que la detecció de sorra està sent un problema “intermitent” que s’ha d’anar controlant. “Divendres detectem nivells alts, dissabte al matí surt bé, dissabte a la tarda torna a sortir la terbolesa…”, ha explicat l’alcalde.

És per això que, paral·lelament a la instal·lació d’aquest aparell, s’han encarregat analítiques completes de l’actual pou i del pou que va deixar de funcionar fa vint anys. “Una possible solució si les analítiques surten bé seria poder barrejar les dues aigües per millorar-ne la qualitat de la xarxa”, ha relatat Bel.

L’altra opció que també s’està estudiant és interconnectar la xarxa de Jesús amb la de Tortosa, però aquesta no pot ser una solució immediata perquè costaria posar-la en funcionament almenys cinc setmanes, a més de la inversió econòmica que representa. “És una obra que beneficia a Jesús i a Tortosa, i aquí potser tots plegats hauríem de reconèixer un problema de gestió perquè això s’hauria d’haver fet fa vint anys i ara no estaríem així”, ha lamentat Bel, assumint la vulnerabilitat que suposa que una població de 4.000 habitants no tingui alternativa de subministrament d’aigua. L’actual pou, que treu l’aigua d’aqüífer i no directament del riu Ebre, té un dipòsit amb només dos hores d’autonomia.

Pel que fa a l’obra d’Acuamed, inclosa al pla de restitució per les obres de descontaminació de l’embassament de Flix (Ribera d’Ebre), Bel ha explicat que ha parlat amb l’empresa, que l’obra està adjudicada, però que com a mínim estarà acabada en set mesos, ja que s’ha de connectar la xarxa a un nou pou i construir un nou dipòsit.

Després de les exposicions, diversos veïns, dels més de 200 presents a la reunió, han volgut dir-hi la seva, sense amagar el seu malestar per la “desinformació” en el moment en què es decideix que l’aigua no és apta pel consum de boca, així com la seva “preocupació” per conèixer l’abast del problema -alguns apunten que la terbolesa està des del dia 14 de gener-, la seva gestió, i la solució definitiva. Així mateix, els veïns han reclamat que no se’ls cobri el rebut de l’aigua d’aquest trimestre i que l’empresa d’aigües assumeixi possibles danys a electrodomèstics, canonades o dipòsits per la presència de sorra.

A una primera negativa de l’alcalde pel que fa al no cobrament del rebut de l’aigua, altres veïns han reclamat que almenys no es cobrés els dies que han estat perjudicats per aquesta incidència. En aquest punt, Bel ha deixat clar que el problema que ara tenien tots plegats era normalitzar la situació de l’abastament d’aigua i que això era la prioritat màxima de l’Ajuntament i de l’empresa d’aigües, i que un cop s’aconsegueixi ja es parlarà sobre el rebut, els pagaments, i quina part s’ha de cobrar o no. A més, l’alcalde ha recordat que des del mateix dissabte a la tarda, es van posar sis sortidors d’aigua a la pèrgola de Jesús, connectats a la xarxa de Tortosa, perquè els veïns poguessin anar a agafar-la de forma totalment gratuïtat. “Ja entenc que és un enrenou i que han de sortir de casa per anar a buscar l’aigua, però almenys tenen l’opció d’anar a comprar-la al supermercat o anar a agafar-la gratuïtament”, ha manifestat.

Sobre els possibles danys per la presència de sorra a electrodomèstics, l’alcalde ha explicat que l’empresa té una assegurança i que si el peritatge confirma que hi ha una relació directa amb l’avaria no hi haurà problema per assumir aquesta despesa.

Bel ha insistit que només hi ha un problema de presència de sorra a l’aigua del pou, i que no existeix cap tipus de contaminació més, i que es va avisar en el mateix moment en què les analítiques donen llindars per sobre dels permesos. “Teníem un marge de set dies per avisar i no van passar ni set hores”, s’ha defensat.