Interior i alcaldes acorden desactivar el pla Sismicat per la davallada en l’activitat sísmica a la costa de l’Ebre

836565

El director general de Protecció Civil, Jordi Aurich, després de la reunió del comitè tècnic de seguiment del Pla Sismicat.(Foto Anna Mayor)

La Generalitat insisteix que encara no se’ls ha facilitat la informació requerida sobre la plataforma Castor

 (ACN).– El Departament d’Interior ha decidit desactivar el Pla de risc sísmic (Sismicat) després d’una nova reunió del comitè de seguiment tècnic. La Generalitat ha acordat, amb els alcaldes dels municipis afectats, donar aquest pas després de constatar una davallada notable de l’activitat sísmica a la costa ebrenca.De fet  Protecció Civil de la Generalitat informava ahir  pel mati que no s’ havia produit Cap sisme a la costa davant Terres de l’Ebre els darrers 6 dies.Aquesta reducció en la intensitat i freqüència  dels terratrèmols coincideix amb l’aturada de l’activitat a la plataforma Castor i confirma, segons l’Institut Geogràfic de Catalunya, les característiques “induïdes” en l’episodi sísmic i, per tant, una relació causa-efecte. La Generalitat ha assegurat que “no abaixa la guàrdia” i ha insistit en reclamar tota la informació sobre la plataforma Castor.

El director general de Protecció Civil, Jordi Aurich, VA SER l’encarregat de traslladar la proposta de la Generalitat de desactivar el pla Sismicat als alcaldes dels municipis afectats. Malgrat tot, en la reunió del comitè tècnic de seguiment ES VA ACORDAR mantenir l’alerta i continuar fent reunions territorials per mantenir la vigilància. Aurich ha detallat que en la trobada d’aquest dimarts s’han avaluat una sèrie d’informes fets per l’Institut Geològic de Catalunya on es deixa clar que les causes dels sismes van més enllà de les naturals de la zona i que, per tant, confirma les característiques induïdes de l’episodi.VEU 1

De fet, aquests informes revelen que la sismicitat produïda durant aquest episodi equival a l’activitat sísmica acumulada en els darrers trenta anys a la zona. A més, també es constata que els terratrèmols de magnitud superior a quatre, en una xifra molt superior a la tendència de la zona, s’atribueixen a la possible contribució de la injecció de gas a la zona.

Malgrat establir aquesta causa-efecte, la Generalitat encara no demana explícitament el desmantellament de la plataforma Castor, però es manté al costat del posicionament dels alcaldes.Aurich assegura que el Govern estarà al costat dels alcaldes en les seves reivindicacions perquè cessi definitivament l’activitat del Castor.VEU 2

Recordar que el pla Sismicat es va activar el passat 3 d’octubre de manera preventiva per fer un seguiment més exhaustiu del fenomen sísmic. En els darrers sis dies no s’ha registrat cap terratrèmol, i aquest mateix dimarts al migdia se n’ha produït un d’1,9 graus en l’escala de Richter, imperceptible per a la població. Des del passat 4 d’octubre no s’ha registrat cap sisme superior als 2,5 graus.

Des de l’inici de l’episodi sísmic, el 8 de setembre, i dels més de 600 petits sismes registrats, es té constància que s’han percebut 8 sismes, casos en què hi ha hagut trucades al telèfon d’emergències 112 o a les policies locals de la zona, sense que s’hagin registrat danys ni en habitatges ni en infraestructures.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada