Els antitransvasament es reactiven davant l’insistent reclam d’aigua de l’Ebre des de Castelló

La Plataforma en Defensa de l’Ebre preveu una “tardor calenta” amb noves mobilitzacions

La Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) ha decidit reactivar tots els mecanismes de lluita contra els transvasaments davant la insistència de Castelló per rebre aigua de l’Ebre.

Les alertes han sorgit després de conèixer una sentència del Tribunal Suprem que obliga el govern espanyol a posicionar-se sobre la petició feta per la Diputació de Castelló de rebre 90 hectòmetres cúbics d’aigua de l’Ebre, a través d’un minitransvasament. Els antitransvasament han avisat que es preveu una “tardor calenta” i han demanat a la societat ebrenca que estigui preparada per mobilitzar-se. Així mateix, la PDE ha reclamat als polítics ebrencs i al Govern que es posicionin i “no miren cap a un altre lloc”. ACNEls antitransvasament havien advertit des de fa temps que els “nous transvasaments” s’estaven planejant a través dels regadius, concretament amb el Segarra-Garrigues cap a Barcelona i amb el Xerta-Sénia cap a Castelló. “El temps ens ha acabat donant la raó”, ha assegurat el portaveu de la PDE, Joan Antoni Panisello.

Però tot i l’insistent reclam de Castelló de rebre aigua de l’Ebre, la sentència del Suprem no es posiciona sobre la qüestió i només obliga el govern espanyol a pronunciar-se. “No hauria d’haver-hi cap problema si l’actual govern diu que no accepta la demanda, però encara no ha dit res, i si continua així i la decisió l’ha de prendre un possible govern del PP, la dinàmica canviarà”, ha manifestat Panisello.

Però davant les veus insistents que des de Llevant reclamen l’aigua de l’Ebre, la PDE ha demanat a la societat ebrenca que estigui alerta perquè “això pot ser l’inici d’una altra mobilització important”. En aquest sentit, Panisello també ha demanat als polítics ebrencs que es posicionin, així com al Govern de la Generalitat. “CiU té un pes molt fort per poder influir en la decisió. Esperem que no torni a caure en el mateix error que a l’any 2000”, ha afegit el portaveu.

La Plataforma ha advertit que el canal Xerta-Sénia té capacitat per poder ser la porta a la demanda del minitransvasament de Castelló de 90 hectòmetres cúbics.

Moció per l’aigua de l’Ebre

A partir de la sentència del Tribunal Suprem, la Diputació de Castelló ha decidit tornar a activar la maquinària per aconseguir l’aigua de l’Ebre. El seu president, Javier Moliner, ha anunciat que presentarà una moció al plenari de l’ens provincial que reivindiqui el minitransvasament. En un comunicat de premsa, Moliner defensa que el minitransvasament és una “qüestió de justícia” perquè la província de Castelló també aporta cabals d’aigua a l’Ebre.

A més, la Diputació de Castelló s’aferra al fet que municipis catalans que no pertanyen a la conca de l’Ebre rebin un minitransvasament, i que municipis de Castelló, que sí que cedeixen aigua, no puguin tenir-la. “Exigeixo igualtat de tracte amb la província de Castelló, que té el mateix dret a rebre els excedents de l’Ebre”, ha afegit Moliner.

La petició d’aigua de l’Ebre de la Diputació de Castelló es va fer el 2007. El govern espanyol no va contestar i es van presentar una sèrie de recursos fins que, el Suprem, obliga el govern espanyol a pronunciar-se.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada