Augment notable de la recollida selectiva dels residus municipals a les Terres de l’Ebre

Aquestes comarques generen menys residus per habitant i dia que la mitjana catalana
La recollida selectiva dels residus municipals a les Terres de l’Ebre (Baix Ebre, Montsià, Priorat, Ribera d’Ebre i Terra Alta) ha augmentat notablement al 2009. Així, en aquestes comarques s’han recollit selectivament el 45,6% dels residus municipals generats, mentre que l’any anterior se’n va recollir el 38,2%. Per tant, les Terres de l’Ebre es continuen situant molt per sobre de la mitjana de recollida selectiva de tot Catalunya, que és del 37,6% dels residus municipals generats.
En aquestes comarques s’han recollit selectivament un total de 48.720 tones de residus municipals. La comarca que separa més residus és la Ribera d’Ebre, amb un índex de recollida selectiva del 56,9%, seguida del Priorat, amb el 51,5% i de la Terra Alta, amb un 51,5%. El Montsià també té un índex de recollida selectiva molt alt, el 50,7% i la comarca que separa menys residus és el Baix Ebre, amb un 35,9%, tot i que és una dada que se situa molt propera a la mitjana de Catalunya.
L’any 2009 les comarques de les Terres de l’Ebre van generar 106.798 tones de residus municipals. Això suposa que, de mitjana, cada ciutadà d’aquestes comarques va generar 1,46 kg de residus al dia. Aquesta xifra se situa per sota de la mitjana de Catalunya, que és d’1,54 kg de residus per habitant i dia. D’altra banda, la generació de residus per capita ha augmentat lleugerament respecte de l’any anterior, en concret s’ha incrementat un 1,3%. La comarca que genera més residus per capita és la Ribera d’Ebre (1,66 kg/habitant/dia), i la que menys la Terra Alta (1,02 kg/habitant/dia).
Per tipus de residu
La recollida selectiva de la fracció orgànica ha augmentat significativament a les Terres de l’Ebre. En concret, s’han recollit 13.725 tones de fracció orgànica selectiva, dada que suposa un increment en les tones recollides del 36,6% respecte de l’any anterior. D’altra banda, cal assenyalar que totes les comarques han superat la mitjana catalana de recollida per habitant a l’any d’aquesta fracció. També cal remarcar que durant l’any 2009  onze municipis han iniciat el servei de recollida separada dels residus orgànics en aquestes comarques.
L’any 2009 es van recollir selectivament 5.658 tones de vidre, la qual cosa suposa un increment del 17,1% de les tones recollides respecte de l’any anterior. Totes les comarques, exceptuant el Baix Ebre, se situen per sobre de la mitjana catalana de recollida per habitant a l’any de vidre.
Pel que fa al paper i al cartró, se n’han recollit selectivament 8.539 tones. Aquesta dada suposa un descens de la recollida selectiva d’aquesta fracció, que cau un 1,9% respecte de l’any anterior. En aquest cas, també és el Baix Ebre l’única comarca que se situa per sota de la mitjana catalana de recollida per habitant a l’any de paper i cartró.
En relació amb els residus d’envasos lleugers (plàstic, llaunes i brics), se n’han recollit selectivament 4.290 tones, fet que suposa un increment del 16,1% de les tones recollides respecte de l’any anterior. Totes les comarques, exceptuant el Baix Ebre, han superat la mitjana catalana de recollida per habitant a l’any d’envasos.
També s’han recollit selectivament 5.418 tones de residus voluminosos i de fusta, que suposen una caiguda del 18,1% de les tones recollides respecte de l’any anterior. Pel que fa als residus de poda i jardineria, se n’han recollit de forma selectiva 4.761 tones, cosa que suposa un increment del 265,9% de les tones recollides respecte del 2008. D’altra banda, s’han recollit 13 tones de residus de piles, que suposen un descens de la recollida selectiva d’aquest residu del 12,0% respecte de 2008, i s’han recollit selectivament 19 tones de medicaments, un 4,5% més que l’any anterior. Per últim, s’han recollit 6.298 tones d’altres tipus de residus en les deixalleries, dada que suposa un increment del 25,5% de les tones recollides d’aquests residus.
Per últim, la fracció resta, és a dir, aquells residus que no es recullen selectivament, ha minvat i s’ha situat en les 58.078 tones, la qual cosa suposa una caiguda del 10,8% respecte de les tones de fracció resta de l’any anterior.
0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada