Restauren les cobertes del Llibre de les Costums de Tortosa


arxiu-historic-comarcal*El manuscrit data del 1272 i és l’obra més important del fons documental de l’Arxiu Històric Comarcal de les Terres de l’Ebre

L’Arxiu Històric Comarcal de les Terres de l’Ebre ha adjudicat la restauració del Llibre de les Costums de Tortosa, el manuscrit conservat de 1272 que esdevé el primer codi de lleis escrit originàriament en català. 

Té l’origen en les cartes de poblament donades a la ciutat per Ramon Berenguer IV el 1148 i el 1149, que establiren un estatut primari basat en el dret aleshores vigent a Catalunya i en les pràctiques curials del comtat de Barcelona.

Es tracta d’un vòlum de grans proporcions que esdevé Sens dubte l’obra més important que hi ha a l’Arxiu Històric Comarcal i que pertany al fons de l’Ajuntament de Tortosa. Lla restauració afecta únicament a les cobertes del llibre ja que el seu interior, composat íntegrament de full de pergamí, es troba en força bon estat.

D’altra banda, l’Arxiu ha adjudicat també la restauració pràcticament integral del Catàleg de l’Arxiu de la Ciutat de Tortosa, que pertany també al fons de l’Ajuntament de Tortosa i que data del 1574. La restauració la realitzarà una empresa especialitzada de Lleida i està subvencionada per la subdirecció general d’Arxius i Gestió Documental de la Generalitat de Catalunya.

El regidor de Cultura a l’Ajuntament de Tortosa, Joan Caballol, ha destacat la feina de l’Arxiu Històric de les Terres de l’Ebre i la seva cura per la restauració i conservació del fons documental, tot insistint que el Llibre de les Costums és un valuós volum patrimonial no sols per Tortosa sinó per tot catalunya.

1 resposta

Trackbacks i pingbacks

  1. […] “Restauren les cobertes del Llibre de les costums de Tortosa“. En: La Plana Ràdio (30 d’abril de 2009) Share and Enjoy: […]

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada