Santa Bàrbara viu una “gelada” Festa de Sant Antoni

 

Foto: Benedicció Sant Antoni

Enguany i per primer cop, l’ imatge del Sant no va presidir la Benedicció des del carro on es transportada.

(J.Roig).-Encara que les temperatures d ‘ahir van oscil•lar entre els 3 graus de mínima i els 9 de màxima ,lo cert és que la celebració de la festivitat de Sant Antoni al nostre municipi es va fer  amb els cossos bastant arrupits per la sensació de que feia més fred   del que indicava el termòmetre  al haver de suportar el  vent gelat que ens va acompanyar durant tota la jornada de celebració,element que pot ser va condicionar també la percepció de que la festa va tenir menys participants que en anys anteriors,sobre tot en lo referent a carruatges i cavalleries..

Una celebració que enguany va arribar dotze dies desprès de la festivitat del patró dels animals, ja que, com és tradicional any rere any,els amics del Cavalls de Santa Bàrbara,les setmanes anteriors havien participat a les desfilades i Tres Tombs  que s’ organitzen a altres poblacions  com Amposta que desprès ens tornen la visita.

Així dons,finalment ahir es va celebrar  a Santa Bàrbara la Festivitat de Sant Antoni  amb la concentració,a les  nou del matí  i als terrenys de la Plaça de Bous, de les cavalleries,carruatges i els seus propietaris per iniciar a partir de les 11:30h. la desfilada dels Tres Tombs  pels carrers  del poble que va comptar amb la participació dels Amics del Cavalls de Santa Bàrbara i Amposta,tot i que també i va haver participants de Deltebre i de Jesús.

Unes hores abans, a les 9  i mitja es va celebrar la Missa en honor a Sant Antoni Abad  i es va fer la tradicional benedicció de les  coquetes de panoli que desprès van ser repartides  per les cases del poble  per les Pubilles i pels alumnes de Segon d ‘Eso de l’ Ies Les Planes.

El mati va acabar amb la desfilada de tot tipus d ‘animals domèstics i les cavalleries  dels Tres Tombs per davant de l ‘Església on mossèn Ferran va procedir a la Benedicció d ‘animals i l ‘alcalde Jordi Boronat i la regidora de Festes Judit Lleixà van posar el corbatins corresponents  als abanderats de les dos penyes esmentades anteriorment.

Cal destacar un fet que es pot considerar una novetat dintre de la celebració i és que enguany,per primer cop,els Amics del Cavalls  ,en arribar a la porta de l’Església ,van descarregar  l’ imatge de Sant Antoni i la van deixar a les escales del temple per a presidir la desfilada. Els altres anys l ‘imatge es mantenia al decurs de tot la Benedicció davant l ‘església i  a sobre el carro que l’ havia transportat a la desfilada dels Tres Tombs.

Ja per la tarda,a les set i mitja la festa va acabar a la Plaça Major amb els Balls Típics   ,Cap de Ball,Punxonet,Polca i Jota, a càrrec de les set parelles de balladors formades pels alumnes de segon d ‘Eso del  nostre Institut,acompanyades per la dolçaina i el tamborí del grup Saragatona i baix la tènue llum dels cremallers ,donant forma un any més als esforços que el municipi fa per mantenir viva la tradició d ‘aquestes danses ancestrals com a part del nostre patrimoni cultural i de manera que cada generació  les pugi conèixer  i experimentar.

L ‘acte va estar seguit per gairebé un centenar de persones.