La Unesco declara les Terres de l’Ebre nova reserva de la biosfera

800489

El Delta de l’Ebre (Foto ACN)

El Consell Consultiu Internacional per a les Reserves de la Biosfera va recomanar l’aprovació després del segon intent de la candidatura ebrenca

(ACN).- La Unesco ha declarat les Terres de l’Ebre com a nova reserva de la biosfera. La decisió s’ha pres aquest dimarts a París en una reunió del Consell Internacional de Coordinació del Programa sobre l’Home i la Biosfera (MAB). El Consell Consultiu Internacional per a les Reserves de la Biosfera va recomanar l’aprovació de la candidatura ebrenca en el seu segon intent després que amb el primer intent frustrat del passat 2012 el Govern hagués decidit reformular la candidatura per optar de nou al reconeixement. Les Terres de l’Ebre ocupen 367.729 hectàrees de superfície i tenen una població de 190.000 habitants.

 

El reconeixement com a Reserva de la Biosfera significa per a les Terres de l’Ebre una oportunitat que “ha de comportar noves aportacions econòmiques, difusió internacional del territori i el reconeixement dels seus valors patrimonials”, ha destacat Pelegrí, el qual ha afirmat que “serà una eina per cohesionar i gestionar millor el territori”. Segons ha dit, la reserva de la biosfera és “una marca de qualitat reconeguda mundialment que farà compatible la preservació de l’entorn amb el desenvolupament econòmic sostenible de les Terres de l’Ebre”.

Pel conseller, l’elecció, a més de representar “un revulsiu per al territori i contribuir a la millora de les condicions socioeconòmiques”, també suposarà “un model de la unió de les Terres de l’Ebre”, perquè per aconseguir-ho “s’ha fet un treball en el qual han participat tots els estaments socials, i que ha comptat amb la complicitat i el consens del territori”.

Segons Pelegrí, la candidatura és “una bona oportunitat per situar Catalunya i les Terres de l’Ebre en el mapa internacional”.

La designació també s’ha rebut amb entusiasme a les Terres de l’Ebre. El delegat del Govern, Xavier Pallarès, ha afirmat que aquest nomenament de la UNESCO és “una gran oportunitat per a les nostres comarques, és un revulsiu per potenciar els actius amb què compta el territori i ara hem d’aprofitar-ho”.

Així mateix, el president de la Cambra de Comerç de Tortosa, José Luís Mora, ha volgut destacar que aquest nomenament situa a les Terres de l’Ebre “a nivell internacional posant en valor, principalment, els nostres actius turístics”. “De la mateixa manera elaborant una bona estratègia i gestió podem arribar a desenvolupar valor afegit dels productes agraris del nostre territori”, ha dit. Des de la Cambra esperen que l’EbreBiosfera “pugui donar un impuls i sigui un revulsiu a l’actual realitat socioeconòmica, fet que tant necessita el territori.

La candidatura va sorgir de la mateixa societat civil i ha estat impulsada per una setantena d’institucions i entitats socioeconòmiques de les quatre comarques de l’Ebre, entre elles el Consorci de Serveis Agroambientals de les comarques del Baix Ebre i Montsià (CODE) i la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Tortosa. A més, compta amb 55 administracions locals del territori que ja han expressat el seu suport a través de l’aprovació de mocions en els plens municipals.

 

 

1 resposta

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada