La sequera redueix a la meitat la producció d’oli al Baix Ebre i Montsià

(DdT) Les cooperatives reclamen que s’accelerin els nous regadius del Xerta-Sénia i Aldea-Camarles

Les cooperatives d’oli del Baix Ebre i el Montsià qualifiquen de catastròfica la collita d’enguany. Quan és a punt de començar la recol·lecció de les olives, són ara més que mai visibles els efectes de la sequera als camps de secà, majoritaris a la zona.

A més del fruit, la sequera ha afectat també els arbres i es tem que el 30 per cent de la producció de l’any vinent també pugui quedar afectada. 

A aquesta problemàtica cal afegir  una major  afectació enguany de la mosca de l’olivera, arran de la reducció del finançament per part de la Generalitat i, per tant, també dels tractaments que s’han pogut realitzar.

Així les coses, les cooperatives del Baix Ebre i el Montsià es quedaran finalment en una producció de 25 milions de quilos d’olives, la meitat del que preveien al principi de la campanya.  El descens de la producció no es traduirà, però, en un augment dels preus, ja que la collita es preveu bona a la resta de l’Estat. Així, els pagesos temen que els preus es puguin situar per sota fins i tot dels costos de producció.

El problema és que els preus de l’oli són els dels anys setanta mentre que els costos  de producció si que corresponen al segle XXI, afirmà Damià Rodríguez, de la unió de cooperatives de Montsià Acomont.

Reg de suport, la solució

En aquest context, el sector demana ajut a la societat i a l’administració. Una de les principals reivindicacions se centra l’acceleració dels nous regadius projectats o en construcció al territori, com és el cas del Xerta-Senia i l’Aldea-Camarles. Si la majoria de pagesos hagués disposat de reg de suport no ens trobaríem en aquesta situació, assegurà  Estrada. Per als sector olivarer del sud de les Terres de l’Ebre, el canal Xerta-Sénia pot esdevenir una infraestructura molt útil i es mostren convençuts  d’arribar a un acord amb la Generalitat perquè els costos de la inversió que haurà de fer el pagès per utilitzar el reg de suport es puguin reduir en un 80 per cent. «A tot arreu primer hi ha reticències però després s’acaba demostrant que tothom agafa l’aigua», afirmà Estrada.

Oposició a un transvasament

Davant les reticències de la Plataforma en Defensa de l’Ebre i Unió de Pagesos respecte que aquest regadiu pugui suposar la porta a un transvasament a Castelló, els representants de les cooperatives van assegurar que si es donés el cas serien els primers a sortir al carrer i oposar-s’hi. «L’aigua la tenim aquí i la necessitem nosaltres», van subratllar.