El fum no és tòxic però si irritant

La fum de "Secaderos Ecologicos de Catalunya"

*L’ anàlisi encarregat per l’ Ajuntament  de Santa Bàrbara conclou que els fums emesos per “Secaderos Ecologicos”  no te nivells  remarcables de toxicitat però si  components irritants i olfactius per sobre dels barems establerts.
*L’ estudi també demostra que Santa Bàrbara  i altres municipis propers,es veuen  perjudicats  per  l’ ubicació d’ aquesta empresa d’ assecatge de pinyolada

Del 20 al 30 de Maig passats  i ja al final de la campanya  oleícola,tècnics de la Universitat Politècnica de Barcelona realitzaven les corresponents analítiques  per estudiar l’impacte sobre la població de Santa Bàrbara, de les emissions provinents de la planta d’assecament de sansa situada al terme municipal de La Galera. Aquest estudi era un encàrrec de l’ Ajuntament de Santa Bàrbara davant el neguit i preocupació que aquestes emissions produïen  en la població.

Ara finalment s’ han conegut els resultats d’ aquelles anàlisis i lo primer que destacava Xavie Roca ,director tècnic del centre laboratori de Medi Ambient de la UPB era que es van observar nivells de concentracions de partícules que superaven els criteris actuals de qualitat i episodis de concentració que superaven els nivells establerts internacionalment com a recomanables.
Roca aclaria que tot i que en cap moment es van observar nivells  remarcables de toxicitat en els fums emesos,en canvi si que es van detectar compostos olfactius irritants ,per sobre del nivells establerts i amb un fort impacte  en la població.

El tècnic de la UPB volia destacar d’ aquets resultats, que les anàlisis es van fer al final de la campanya i que per tant els valors dels mateixos podrien augmentar significativament si les anàlisis es fessin en un moment de plena producció de la planta.

Un altre aspecte a destacar  per Roca és el dels criteris d’ ubicació que es segueixen per autoritzar l’ instal•lació  aquest tipus d ‘empreses amb emissions conflictives. El científic deia que no sempre es te en compte a l’ hora de fer les planificacions territorials i en el cas de Santa Bàrbara els models matemàtics aplicats en l ‘estudi per fer una avaluació en aquest sentit,demostren que la situació geogràfica de la planta d’ assecatge és molt desfavorable per a Santa Bàrbara .

El director tècnic del centre laboratori de Medi Ambient de la UPB acabava destacant que ,malauradament,no son gaire habituals iniciatives com la de l’ Ajuntament de Santa Bàrbara,ja que les administracions no son gaire sensibles a l’ hora de dur a terme estudis que vetllen per la salut medi ambiental dels seus ciutadans i el de Santa Bàrbara és un fet singular.
L ‘estudi tindrà la seua continuïtat aquest hivern un cop estigui en plena activitat l ‘actual temporada oleícola.

Josep Roig

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada