Mor ‘Lo Teixidor’

Acte homenatge al Juliol del 2009 i a la plaça d' Amposta que porta el seu nom: Josep Guarch “lo Teixidor”.(Foto:laviaaugusta)

Un dels últims exponents de la jota cantada en rondalla a les Terres de l’Ebre

(ACN/L’ Ebre).-El cantador de jotes Josep Guarch, ‘Lo Teixidor’, un dels últims representants de la jota cantada en rondalla a les Terres de l’Ebre, ha mort a l’edat de 79 anys. Retirat des de fa anys per malaltia, ‘Lo Teixidor’ va ser, juntament amb el ja traspassat Josep Garcia ‘Lo Canalero’, un dels últims intèrprets del gènere que basava les lletres de les seves cançons en la improvisació espontània, acompanyats de la música dels instruments de vent de la rondalla. Nascut a l’Aldea (Baix Ebre), havia rebut nombrosos homenatges a les Terres de l’Ebre durant els últims anys. El seu llegat perdura entre diversos cantadors ebrencs, tot i que en l’actualitat ha decaigut de forma considerable l’ús de la improvisació.

Nascut al 1931 Josep Guarch, lo Teixidor, representava juntament amb Josep Garcia, lo Canalero, el cantador més important de jotes de la seua generació. Sempre acompanyat de la seua rondalla, aquest llenyataire aldeà, resident a Amposta des de feia anys, ha amenitzat durant dècades esdeveniments públics i privats amb els seu cant improvisat.

D’entre les primeres reaccions per la mort del Teixidor, trobem la de l’alcalde d’Amposta, Manel Ferré, que ha recordat el darrer homenatge que li va fer la ciutat, amb la dedicació d’una plaça amb el seu nom. “Ell voldria que el recordessen com el cantador de les Terres de l’Ebre. És una gran pèrdua, però afortunadament, ha fet escola i ja hi ha gent que segueix el seus passos”.

Precisament dimarts el consell de govern va ratidicar la jota com a dansa d’interès nacional.