Es presenta el Mapa de la serra de Montsià i de Godall


(Redacció/JRoig)
.-El passat divendres dia 25 de febrer es va presentar a Amposta el primer mapa excursionista de la serra de Montsià i la serra de Godall. El mapa, realitzat i editat per la editorial Piolet, està confeccionat a una escala de 1:20.000 i ha comptat amb la col•laboració d’excursionistes i persones coneixedores del territori i el suport institucional del Consell Comarcal del Montsià, el Museu del Montsià, els ajuntaments d’Alcanar, Freginals, Godall, Ulldecona i Sant Carles de la Ràpita i l’IDECE.

Aquest nou mapa excursionista pretén esdevenir una eina bàsica per als visitants, un instrument que ha de permetre incrementar el coneixement i la valorització d’aquests espais naturals que per la seva accessibilitat constitueixen un indret ideal per al lleure i l’excursionisme.

La Serra del Montsià constitueix el complex orogràfic més meridional de Catalunya, presenta  5.296,5 hectàrees que actualment es troben protegides pel Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) i la Xarxa Natura 2000, en haver estat declarades Lloc d’Importància comunitària (LIC) i Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA). Aquest espai natural acull ecosistemes típicament mediterranis ben conservats en un espai protegit a ran de mar. El seu relleu calcari caracteritza un singular paisatge abrupte i rocós que li confereix un dels seus principals atractius: és un excel•lent mirador. La presència humana a la serra hi ve d’antic, com indiquen entre altres, els nombrosos poblats ibèrics. I s’ha anat mantenint al llarg dels temps, deixant abundants testimonis dels aprofitaments tradicionals que s’hi han desenvolupat: masos, corrals, fonts, cocós, forns de calç ….

La Serra de Godall forma part dels espais inclosos a la Xarxa Natura 2000 amb les categories de ZEPA (Zona d’Especial Protecció per a les Aus) i LIC (Lloc d’interès comunitari). Destaca la presència d’espècies de flora rares a Catalunya o d’elevat interès conservacionista així com la presència d’amfibis protegits, que juntament amb la riquesa d’avifauna, justifiquen la seva denominació com a Espai d’Interès Natural (EIN). La seva naturalesa calcària queda ben representada en algunes estructures com les cingles, les coves, els avencs i les surgències. Són molts els atractius naturals i paisatgístics que ofereix la serra de Godall. Malgrat la forta antropització que ha patit, encara conserva espais naturals i conjunts històrics reconeguts, com ara els les pintures rupestres paleolítiques corresponents a l’art llevantí, declarat patrimoni Mundial per la UNESCO i que es poden veure a l’entorn de l’Ermita de la Pietat.