La festat de Sant Antoni, segueix més viva que mai, tot i el fort vent.

 

Foto: Efren Cid

Uns trenta cavalls de munta i més de deu carruatges van participar de la festa.

A la tarda 10 parelles de joves balladors van retornar la plaça major al segle passat.

(L.P.R) Santa Bàrbara va celebrar aquest diumenge la festa de Sant Antoni. Tot i el fort vent que bufava a la Plana, la festa va iniciar-se amb la tradicional benedicció i repartiments de les pastes típiques que es feien per Sant Antoni i que s’encarreguen a diferents forns del poble.

Foto: Efren Cid

Més tard els carruatges i les cavalleries desfilaven pels carrers del poble. Com cada any aquesta festa, compta amb el suport de la penya amics dels cavalls d’Amposta. Aquest any malauradament dies abans la mateixa entitat rebia un cop molt fort amb la pèrdua de José Tomàs, regidor de l’ajuntament d’Amposta i membre de la penya de la localitat, per aquest motiu la presència de l’entitat no va poder ser tant activa, com d’altres anys.

Foto: Efren Cid

Tot i això vam poder veure uns 10 carruatges de diferents tipus i també cavalls amb els seus genets arribats de diferents indrets de les Terres de l’Ebre i de centres com Euitor o Hípica Rosellló. La gent que va aplegar-se a la plaça, tot i el fort vent, van poder veure l’elegància dels cavalls, la destresa dels genets i algunes mostres de doma que van exhibir-se en la desfilada.
A la tarda, els alumnes de 2on ESO de l’IES les Planes, van poder mostrar per primer cop, els balls típics que durant aquests darrers mesos han après de la mà de Guillem Gaya, qui des de l’any 97 s’encarrega que aquesta tradició passi de generació en generació. Han estat deu parelles les que han pogut ballar els cinc balls tradicionals; cap de ball, punxonet, jota de Santa Bàrbara, la polca i el ball de

Foto: A. Ollés

plaça.

Aquest ha estat un any amb molta participació, només superant-ho el 2006 amb 14 parelles i 2011 amb 11 parelles. Per motiu del fort vent, finalment els cremallers no van participar. És habitual que els pares s’encarreguin de portar-los acompanyant la ballada, aquest any però el fort vent va fer que no es pogués realitzar.
La recuperació de les ballades es remunta a la dècada dels anys 80, en concret l’any 1982 van recuperar-se impulsant així la festa de Sant Antoni i motivant que els balls típics els aprenguessin els joves en acabar la seva etapa escolar a 8é d’EGB, passant en l’actualitat a 2on ESO. En un principi només es ballava el cap de ball, el punxonet i la jota, posteriorment van incorporar-se el ball de plaça i la polca.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada