CEP “Hem de preservar el poc patrimoni que ens queda”

El CEP (Centre d’Estudis Planers) mostra el seu malestar davant l’enderroc de “les cases dels Vallés” inscrites dins l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.


En la sessió plenària extraordinària d’ahir dijous,  el Moviment Alternatiu Planer, va fer la petició que s’estudiï la possibilitat d’adquirir-les per part de l’ajuntament.

(LPR) La sessió de Ple extraordinària que ahir l’ajuntament va celebrar, va ser una de les més concorregudes dels darrers anys quant a públic assistent, el motiu? La preocupació que ha manifestat el Centre d’Estudis Planers davant l’imminent enderroc del conjunt de les cases dels Vallés.

El MAP va fer la petició a l’equip de govern perquè estudiï la possibilitat de comprar el conjunt de l’edifici, ara propietat d’una entitat bancaria, pel seu valor patrimonial.
Tot i que el MAP és conscient de la importància de preservar la seguretat dels veïns de la zona, Isabel García la seva representant, argumentava que és una casa patrimoni del poble i això no s’ha tingut en compte per part de l’equip de govern, quan només pensen en l’enderroc com a solució.

Alfred Blanch Alcalde del municipi explicava que la casa és propietat d’una entitat bancària, i que són els propietaris els que se n’han de fer càrrec de l’edifici. L’alcalde argumentava que el propietari vol enderrocar i com més aviat millor per evitar perills i l’ajuntament ho ha vist en bons ulls.

Isabel García també aprofitava el ple per demanar control per part del consistori quant a edificis que tinguin un interès especial, tenint en compte el poc patrimoni històric que existeix a la població i en aquest cas que s’estudiï per part de l’ajuntament, la possibilitat d’adquirir el conjunt de cases .

El Regidor de Governació Antonio Ollés també recordava que des de l’ajuntament s’ha intentat preservar tot el patrimoni que existeix al municipi “ho hem fet amb l’edifici de l’ajuntament, amb la Masada de Martí o l’hotel d’entitats ” i demanava coherència la MAP que segons Ollès, durant la passada campanya electoral no van mostrar gens d’interès amb la rehabilitació de l’edifici de l’ajuntament.

El Centre d’Estudis Planers, amb una llarga trajectòria cultural a la població i com a entitat que vetlla, entre altres, per a la preservació de les tradicions, patrimoni i història del nostre poble, plantejava en la nota feta arribar als representants de l’Administració local i responsables de la gestió-administració pública, la possibilitat de negociar l’adquisició d’aquests edificis amb el banc com a una inversió de futur per a la població, amb l’objectiu d’aprofitar-los com a infraestructures, equipaments o espais municipals per la seua situació immillorable, el valor històric, arquitectònic i les dimensions que presenten el que avui es designen com a “solars”.

Referents del CEP.

En una nota feta arribar al registre municipal,  el Centre d’Estudis Planers exposen que les cases són conegudes popularment com la casa Torres i la casa Polo, inscrites dins l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya com el conjunt de “Les quatre cases Vallés”.

En quant a valor històric podem considerar-les com a dos cases pairals, de grans proporcions, típiques de la primera meitat del segle XIX, relacionades amb una de les famílies pageses que colonitzaren les planes de la Galera a mitjans del segle XVIII, els Vallés.

Personatges d’aquesta família arribaren a ostentar càrrecs importants en el procés de segregació del que seria la futura població de Santa Bàrbara i alguns d’ells posteriorment regirien episodis de la vida pública i política del nostre poble, situats ja dintre la petita oligarquia local o pagesia benestant.

La família Vallés, segons la tradició oral, va construir aquestes quatre grans cases per a quatre fills, un cop van abandonar la masada també coneguda com a de Vallés i les restes de la qual son avui propietat de l’Ajuntament. Aquesta família ja consten als arxius parroquials del segle XVIII a la Galera i també se’n fa menció com a topònims en alguns dels plànols que es confeccionaren durant la Guerra del Francès (1808 – 1814).

Esmentar  també, en quant a referències històriques, la coneguda estada de la infanta Isabel, “la Chata”, a la casa Polo i la utilització durant un temps com a escola de xiquets al primer pis de la casa Torres, on fins fa ben poc encara es conservaven alguns esgrafiats a les parets realitzats pels infants durant aquella època. Dintre aquesta mateixa casa i a la zona de la llar de foc, hi constava la data de 1822.

En quant al valor arquitectònic de les edificacions podem destacar les característiques que presenten pròpies de finals del segle XVIII i principis del  XIX com per exemple: els ràfecs o voladissos de la teulada, arcs de mig punt que conformen les golfes, portalades de pedra, mig pisos, finestres ovalades a la part posterior, balcons de ferro forjat amb vistes inferiors de ceràmica pintada, espais que contenien premsa i molí, entre un llarg etcètera.

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada