Apareixen nou exemplars més de caragol maçana en dos trams de sèquia de l’hemidelta dret de l’Ebre

741870

Posta amb ous i exemplar caragol maçana localitzat a la xarxa de regadiu de l’hemidelta dret el passat octubre.(Foto:ACN)

La Comunitat de Regants de la Dreta i el Departament d’Agricultura preparen un tractament imminent amb saponina per eliminar possibles rastres de la plaga.
 (ACN).- El caragol maçana ha tornat a fer acte de presència a la xarxa de reg de l’hemidelta dret de l’Ebre un cop superat l’hivern. Els rastrejos han permès retirar durant aquesta última setmana nou exemplars en dos trams de séquia prop dels Ullals de Baltasar després de detectar-hi postes. Per evitar que n’hagin quedat i s’escampin, el Departament d’Agricultura prepara un tractament imminent amb saponina en aquestes canalitzacions. L’expansió de la plaga al marge dret és un dels grans reptes d’arrossaires i administració per aquesta campanya. Agricultura creu, en aquest cas, que es tracta de troballes “residuals” en un dels punts on ja havien aparegut la passada tardor, fruit d’un sabotatge.

Les alarmes han tornat a saltar entre el sector arrossaire del delta de l’Ebre després que tècnics i operaris de la Comunitat de Regants de la Dreta hagin pogut extreure, durant els últims dies, un total de nou exemplars de dos trams de les sèquies de la Figuerola i la Persianera, prop dels Ullals de Baltasar, al terme municipal d’Amposta. Segons ha pogut saber l’ACN, la troballa es va produir després de posar en marxa un dispositiu de rastreig i neteja, organitzat pels regants i l’empresa pública Forestal Catalana, a la zona arran l’aparició de postes de caragol.

Un cop s’ha escorcollat el fons d’aquestes sèquies, els regants i Agricultura treballen en els preparatius per poder efectuar un tractament amb saponina -un producte fitosanitari d’origen biològic que s’ha demostrat efectiu contra l’espècie- de forma imminent, probablement aquest mateix dissabte, per aconseguir liquidar els caragols que hagin pogut romandre ocults. La Comunitat de Regants de la Dreta s’ha compromès a buidar parcialment i regular els nivells d’aigua per crear les condicions idònies. “Què podem fer? Tractar. I a partir d’aquí tirarem endavant”, ha valorat el president de l’entitat, Manolo Masià.

Es tractaria de la primera troballa d’exemplars a la zona després que el passat mes d’octubre n’apareguessin uns 200 escampats en vuit focus per tot l’hemidelta, uns fets que Agricultura va atribuir a un sabotatge que encara continua investigant un jutjat de Tortosa. Fa pocs dies, els responsables del mateix Departament anunciaven com una de les prioritats màximes per aquesta campanya la necessitat d’evitar l’expansió de la plaga al marge dret del Delta.

En declaracions a l’ACN, el director general de Desenvolupament Rural i responsable de la Comissió Tècnica de la Generalitat que desenvolupa l’estratègia contra la plaga, Jordi Sala, ha intentat treure ferro al ressorgiment de la plaga al marge dret. Sosté que es tractaria d’exemplars “residuals” localitzats en un dels punts ja detectats a l’octubre, fet que demostraria que no s’hauria estès més enllà.

1 resposta

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada