Uns 80 agricultors del Baix Ebre i Montsià van assistir a la jornada sobre la nova PAC i la lluita integrada de plagues.

pacEl passat dijous dia 13 de març i al Museu la Vida a la Plana va tenir lloc una important jornada tècnica organitzada pel DAAM i amb la col•laboració de la DOP Baix Ebre – Montsià i l’Ajuntament planer.

(AdSB).-El primer punt de la jornada era informar de com es perfila la nova PAC i com afectarà als agricultors. En aquests moments, encara s’està negociant les modificacions que sofrirà la PAC on a trets generals hi ha una reducció important de l’aportació econòmica de la Unió Europea en temes d’ajuts a l’agricultura. En aquesta nova PAC, hi ha agricultors que poden tenir un augment dels valors dels drets però, generalment, els oleïcultors tindran una reducció dels valors dels drets, que inicialment, com a màxim, es veuran reduïts en un 30%.

El següent punt de la jornada també va ser informar als agricultors que a partir d’aquesta campanya d’olives 2014 entra en vigor la figura de l’assessor. Aquesta nova figura és la d’una persona titulada que assessora als agricultors dient quan han de realitzar els tractaments contra les plagues i malalties de les oliveres i amb quins productes fitosanitaris es poden utilitzar per combatre. Cal matisar que tots els productor que estan dintre d’una ADV ja compleixen amb aquest requisit. També es va comentar que la maquinària d’aplicació de fitosanitaris també s’haurà de passar una revisió per garantir el bon funcionament de l’equip.

El tercer i últim punt de la jornada era sobre la mosca de l’oliva, que aquesta campanya 2013 ha estat una forta plaga que ha disminuït molt la qualitat de l’oli i no tan sols a la zona del Baix Ebre – Montsià on és zona endèmica de la plaga sinó a altres llocs com una part de les Garrigues i Camp de Tarragona. A més de les condicions climàtiques idònies que ha tingut la plaga, s’ha de sumar la desaparició total de l’ajut que donava fins fa uns anys el Ministeri d’Agricultura per realitzar el tractament aeri i la reducció de l’aportació del Departament d’Agricultura.
El 2013 es va realitzar un sol pas de tractament aeri. En el 2014, els productors faran una aportació per hectàrea que anirà dirigit a pagar i gestionar varis passes aeris.

El regidor d’Agricultura, Jordi Roé, comentava que uns 80 agricultors del Baix Ebre i Montsià van assistir a la jornada, ja que els punts a tractar són d’actualitat dintre del sector. Recordava que l’agricultura, malauradament, està sotmesa a una crisi de baixada de preus que no està lligada a la crisi econòmica, ja que ja fa varis anys que el sector la sofreix en preus baixos. Per finalitzar, remarcava les paraules de cloenda del Cap de Serveis d’Agricultura de les Terres de l’Ebre, Pere Vidal, on recalcava la importància d’impulsar el Canal Xerta–Sénia, ja que 3 anys seguits de sequera sumats a tots els anys que porta el sector en crisi de preus baixos acaba sent una baixada d’ingressos del sector.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada