Unió de Pagesos exigeix mesures immediates al Ministeri per salvar la campanya hortofructícola davant la crisi de preus

Unió de Pagesos ha demanat al secretari general de Medi Rural del Ministeri, Eduardo Tamarit, que el Ministeri activi mesures urgents i concretes davant la greu crisi de preus que pateixen els sectors hortofructícoles. A la reunió del Ministeri amb organitzacions del sector, aquest matí a la Subdelegació de Govern a Barcelona, ha participat el coordinador nacional d’Unió de Pagesos, Joan Caball, i el responsable nacional de la fruita dolça, Raül Sales.

La reunió té lloc després que la ministra Rosa Aguilar anunciés que farà arribar a França, Itàlia i Polònia una proposta sobre els mecanismes de gestió del mercat hortofructícola europeu per tal que la presentin conjuntament davant la Comissió Europea. Redacció.

Durant la trobada, com a mesura de xoc dirigida al sector, Unió de Pagesos ha plantejat que el Ministeri demani a Brussel·les la retirada de producció per a transformació en sucs per a ajut alimentari, una mesura que té més acceptació social, que financen íntegrament les administracions públiques europees i que ajudaria a resoldre la situació de mercat i recuperar els preus en origen.

El sindicat també ha demanat que s’adeqüi la fiscalitat dels productors de fruites i hortalisses a la caiguda dels ingressos que estan tenint; que s’investigui el possible abús de posició dominant pel que fa als preus per part de l’oligopoli de la gran distribució; un control real i efectiu del compliment de les normes de comercialització, etiquetatge i terminis de pagament de les fruites i hortalisses fresques, tant en els Merca com en els punts de distribució final.

Així mateix, ha demanat un control real i efectiu de les fruites i hortalisses procedents de països tercers a l’Estat Espanyol, que haurien de tenir l’obligació de complir amb les mateixes normes de qualitat i seguretat alimentària que les produïdes dins de la UE. Ha reclamat un segon Pla de reconversió de la fruita dolça i ha proposat que l’Estat espanyol, com ha fet França, reguli mecanismes propis complementaris dels europeus per a la gestió de crisis de preus en origen.

Unió de Pagesos ha insistit que l’Estat espanyol, com a principal productor de fruites de la Unió Europea (UE) ha de liderar la modificació del Reglament (CE) 1234/2007, del Consell de la UE , amb l’objectiu de millorar el sistema de gestió de crisi i establir mesures de mercat en el marc de la reforma de la Política Agrària Comuna (PAC), un debat que està en marxa. Aquests canvis, haurien de donar agilitat i eficiència a la resposta davant les crisis greus de preus percebuts pel productor, a més de la millora i increment del suport a la retirada de producció del mercat.