Puxeu assegura que encara no ha abordat el règim de cabals del tram final de l’Ebre amb el nou Govern

Responsables de l’Agència Catalana de l’Aigua van acusar el govern espanyol d’enrocar-se en les negociacions i rebutjar una proposta de model variable
(ACN).- El secretari d’estat de Medi Rural i Aigua, Josep Puxeu, ha assegurat que encara no ha abordat la qüestió del règim de cabals per al tram final de l’Ebre, que s’ha d’incorporar al nou Pla Hidrològic de Conca, amb els nous responsables del Govern. Segons ha detallat, la qüestió encara no ha aparegut en cap de les reunions que hauria mantingut amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ni amb el nou director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Leonard Carcolé. Precisament, responsables de l’ACA van criticar recentment l’actitud del govern espanyol per “enrocar-se” en la negociació i rebutjar una proposta de règim variable en funció dels anys, com va plantejar el Parlament.

“Hem parlat de feina, de pressupostos i de moltes. Però d’aquest tema, no n’hem parlat cap vegada. Estem absolutament oberts a escoltar. Tenen competències i capacitat de participació. Hi ha voluntat política i tècnica de veure documents, discutir. No hi ha cap problema”, ha argumentat Puxeu, tot assegurant que, malgrat el procés per confeccionar el Pla de Conca es troba “amb la feina avançada”, encara no ha arribat a la “fase de tancar”. “Estem en treballs previs, treballs tècnics i inici procés participació”, ha puntualitzat.

A principis del passat mes de juny, el responsable de l’ACA a l’Oficina de Canvi Climàtic, Gabriel Borràs, va acusar el govern estatal d’haver-se “enrocat” en la seva negativa a acceptar una proposta de règim variable que, en funció de la pluviometria, establís diferents règims de cabals per a anys secs, mitjans i humits. També va criticar l’escàs interès que mostraria el govern espanyol en definir aquests cabals, tot i l’amenaça d’una imminent denúncia per part de la Unió Europea per no haver aprovat encara el Pla de Conca, segons marca la Directiva Marc d’Aigües.

D’acord amb Borràs, l’ACA i la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), que depèn del Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí, haurien acordat una forquilla d’entre 4.100 i 4.300 hectòmetres cúbics a l’any per als anys secs, lluny de l’escenari de 7.000 que va aprovar el Parlament (12.000 per als anys humits). Segons Borràs, però, la CHE pretendria establir aquesta xifra per anys secs de forma invariable per a tots els anys, sense tenir en compte la variabilitat pluviomètrica del clima i de les conques fluvials mediterrànies.

El secretari d’estat, per contra, s’ha esplaiat en apuntar que el procés, amb “més de 400 reunions” i “sis mesos” de feina, ha permès acotar les actuals demandes d’aigua a la conca fins el 2015. “Els regadius no creixeran ni molt exageradament ni exageradament”, ha assegurat, tot precisant que les obres d’infraestructura executades o en marxa podran ja dotar zones com las Bardenas Reales, los Monegros o l’abastament de Saragossa. “Treballem amb excedents, com a garantia de conservació”, ha assegurat.

Tot i mostrar-se partidari de “garantir un règim hídric per frenar la falca salina i mantenir la biodiversitat del Delta”, Puxeu ha evitat en tot moment parlar de xifres i concretar. En canvi, sí que ha reiterat que les demandes que arriben des d’organismes com la Diputació d’Alacant per transvasar l’Ebre seran rebutjades per part del govern espanyol.

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada