A finals de juliol es coneixerà si la línia elèctrica del Trabucador es converteix en subaquàtica o se soterra

La salinera Infosa condiciona la decisió per una de les alternatives al pressupost de cadascuna

Un dels pals de la línia elèctrica del Trabucador suportant l'embat de les onades.(Foto:ACN)

(ACN).- L’empresa salinera Infosa coneixerà al mes de juliol els informes econòmics sobre el cost de transformar la línia elèctrica del Trabucador al delta de l’Ebre en una línia subaquàtica o una de soterrada. De l’import de cada opció dependrà la decisió final que es concretarà aquest mes de juliol. En principi Infosa ha de pagar el 50% de les obres. Endesa ha tret a concurs públic les dues alternatives per proposar a l’empresa salinera i la Generalitat els pressupostos definitius i escollir l’empresa que executi l’obra. Les tres parts es reuniran el mes vinent i prendran una decisió sobre quina alternativa es tria malgrat que no serà fins a la tardor o l’hivern que puguin començar els treballs.

La decisió sobre com es converteix la línia elèctrica aèria del Trabucador al delta de l’Ebre, que està molt deteriorada i genera problemes constantment, es coneixerà a finals del mes de juliol i dependrà del cost de cadascuna de les opcions que s’han proposat. Inicialment la línia s’havia de soterrar però un informe de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) alertava que, amb els efectes del canvi climàtic, la línia soterrada quedaria sota el mar en un període de 17 anys. L’alternativa ha estat plantejar una línia subaquàtica seguint el model que s’aplica a les Illes Balears.

Endesa ha redactat els informes tècnics de les dues alternatives i ha obert una concurs públic, que s’allargarà 15 dies, per conèixer el pressupost definitiu que plategin les empreses que es presentin a l’adjudicació. Amb aquesta informació està previst una reunió al mes de juliol, amb data encara per concretar, de la qual hauria de sortir una decisió final.

“Ara és un problema de diners el que tenim”, ha assegurat el gerent d’Infosa, Joan Sucarrats. “Estem a l’espera de saber quin preu té una cosa i quin preu te l’altra, fins que no tinguem números o més dades no podem decidir res, però estem contemplant les dues coses”, ha explicat. El principal neguit és saber si el pressupost inicial ha pujat molt. El projecte de soterrament s’havia valorat en 800.000 euros. D’aquests, segons l’acord inicial, l’empresa salinera s’havia de fer càrrec del 50%, la Generalitat d’un 20% i Endesa el 30% restant.

Sucarrats també ha assegurat que malgrat es prengui una decisió a finals del mes de juliol, les obres per convertir la línia elèctrica aèria no començaran fins passat l’estiu