Onze detinguts i cent objectes recuperats en diverses operacions contra els robatoris al camp al Baix Ebre


La col·laboració de veïns i entitats, així com les patrulles coordinades amb altres cossos en zones d’habitatges disseminats i finques, clau per a la resolució dels casos, segons els Mossos

L’inspector en cap de la comissaria dels Mossos del Baix Ebre, Vicenç Lleonart, mostra el centenar d’objectes robats i recuperats.

(ACN).- Els Mossos d’Esquadra han detingut onze persones i han recuperat més de cent objectes robats en diverses operacions efectuades durant l’última setmana en contra dels robatoris a les zones rurals i d’habitatges disseminats de la comarca del Baix Ebre. Dimarts passat, a Deltebre, els agents van detenir quatre persones i van intervenir noranta objectes robats que estaven preparats per ser comercialitzats a l’estranger. Aquest dilluns al matí cinc homes han estat enxampats mentre intentaven robar masies de la partida del Burgà, al Perelló. Segons els Mossos, les patrulles preventives específiques, en coordinació amb els cossos locals, així com la col·laboració ciutadana i d’entitats, han permès resoldre els casos.

Un robatori violent anterior i la següent investigació va suposar l’entrada i registre del domicili de Deltebre on es van detenir quatre persones i es van recuperar els 90 objectes: des de serres mecàniques, martells elèctrics, radials, generadors, màquines d’escarrar olives, així com també aparells de telefonia mòbil, càmeres fotogràfiques digitals, equips d’àudio per a cotxes i material electrònic divers.

Tot el material, segons els Mossos, podria provenir de robatoris en habitatges i casetes disseminades dels municipis costaners de la comarca (l’Ametlla de Mar, el Perelló, l’Ampolla, Camarles i l’Aldea) i en el moment del registre estava ja perfectament empaquetat per ser transportat al país d’origen dels detinguts, Romania, on havia de ser comercialitzat.

Però a aquesta operació n’han seguit tres més, incloent la del Perelló d’aquest dilluns al matí -de la qual, asseguren els responsables policials, encara no disposen ni han quantificat el material robat-, quan un veí ha alertat el 112 que un grup de cinc homes intentaven forçar l’accés en quatre o cinc masos de la partida del Burgà i han estat interceptats pels efectius policials.

Dissabte al matí, els Mossos van detenir un home que circulava per la zona de l’Hort de Pimpí, després de rebre la trucada d’un veí que va veure un ‘vehicle sospitós’. El detingut duia l’interior del seu vehicle uns deu objectes també suposadament robats: serres mecàniques, radials i material agrícola. Per últim, i també el passat dimarts, els Mossos van detenir un veí de l’Ampolla pel suposat robatori de 4.500 quilos d’olives procedents d’entre vuit i deu finques diferents de la mateixa població, el Perelló i Camarles. Tots els detinguts es troben en llibertat amb càrrecs, pendents de judici.

Segons ha explicat l’inspector en cap de la comissaria dels Mossos del Baix Ebre, Vicenç Lleonart, les detencions i recuperacions no responen forçosament a un increment ‘puntual’ de l’activitat delictiva ni a la presència de grups organitzats operant a la zona. En aquest sentit, ha atribuït en bona mesura aquestes operacions a l’increment de patrulles intensives en zones rurals i d’habitatges disseminats que ha estat fruit de dos plans d’acció policials endegats el passat 2010.

Informació i col·laboració veïnal

Lleonart, però, ha reconegut que bona part de l’èxit d’aquesta tasca recau en la coordinació amb les policies i cossos de vigilants locals i, sobretot, en l’increment del contacte amb els veïns i entitats locals que proporcionen informació als Mossos dels moviments de possibles sospitosos per aquestes zones.

‘Estem en contacte amb Agents Rurals, bombers, societats de caçadors, sindicats agraris o associacions de veïns per tenir informació de vehicles que no són de la zona i que saben que es belluguen preparant un possible robatori. Això ens facilita molt la tasca d’informació. Encara que no es produeixi robatori, sinó un dany, pot haver un indici, una empremta, una petjada, que s’hagin deixat qualsevol objecte que faciliti la identificació de la persona o del vehicle’, ha aclarit.

Els Mossos han reiterat la importància de denunciar aquests casos i han insistit en la necessitat d’aplicar, en els casos de persones que viuen al camp o en nuclis disseminats, mesures preventives bàsiques -tanques, instal·lació d’alarmes o de punts de llum- per evitar aquest tipus de robatoris en zones més susceptibles pel seu aïllament i manca d’il·luminació. Bona part dels robatoris s’han produït després del trencament de portes i finestres o reixes forçades.

Els objectes robats es troben a la comissaria regional dels Mossos de Tortosa. En aquest sentit, la policia ha fet una crida als afectats per robatoris perquèque s’apropin a les instal·lacions i puguin comprovar si hi ha material de la seva propietat, fet que els permetria poder-lo recuperar.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada