Mobilitzacions al Camp i l’Ebre per defensar el català a l’escola i al carrer.Com a resposta: desobediència civil!

La protesta a Reus, que va ser organitzada per Òmnium Cultural Baix Camp, el Centre de Lectura, la CUP i ERC.(El Punt)

A la demarcació, es van celebrar concentracions de rebuig a les tres sentències del Tribunal Suprem a Tarragona, Tortosa, Reus, Valls i al Vendrell

La FaPaC demana que no es faci un ús polític del català davant la inexistència de conflictes lingüístics a l’escola catalana

(Redacció/J.Roig/El Punt).-Com a resposta: desobediència civil!.Aixi o proclama  un document fet arribar als mitjans  per part de la Federació d’Organitzacions per la Llengua Catalana (FOLC) i que reproduim a continuació:

Davant la sentència del Tribunal Suprem Espanyol que imposa l’espanyol com a llengua també vehicular de l’ensenyament a Catalunya, les entitats sotasignades contesten  aquesta decisió perquè vulnera el dret  fonamental dels catalans a viure en una  societat inclusiva i no dividida per raons lingüístiques. La presa de posició d’aquest Tribunal no fa més que introduir un element més per a crear conflictes que avui no existeixen i per a potenciar, en definitiva, la marginació de la llengua més feble que coincideix amb la llengua pròpia de Catalunya. En aquest cas, la desobediència civil en totes les escoles catalanes és la resposta més conforme als principis de la democràcia.

La FaPaC crida a la comunitat educativa a rebutjar i ignorar en bloc la sentència

La FaPaC mostra el seu rebuig i incomprensió davant la sentència del Tribunal Suprem, ja que suposa un atac frontal al model d’immersió lingüística del sistema educatiu català. Es tracta d’una sentència, més política que jurídica, que no té sentit perquè a Catalunya no existeix cap conflicte lingüístic ni social a causa de l’ús del català als centres educatius.

La sentència ha de ser viscuda amb plena normalitat -ja que no invalida la llei d’educació- per tal de no alimentar situacions de conflictivitat que no existeixen i que, en canvi, poden derivar en conseqüències nefastes per a l’educació del nostre país com la segregació escolar, la fractura social i, fins i tot, la xenofòbia. No ens hem de permetre afavorir els interessos d’aquells que volen fer un ús polític i partidista de la
llengua a l’escola.

La FaPaC exigeix al nou Govern que faci una defensa ferma i contundent del model educatiu català definit al Pacte Nacional d’Educació i a la Llei d’Educació de Catalunya per tal de preservar la immersió lingüística. Aquest model ha obtingut resultats satisfactoris en benefici de la cohesió social i ha servit per lluitar contra la dualització a l’escola per raons lingüístiques. A més, Catalunya té un nivell de comprensió lectora en castellà superior al de moltes comunitats plurilíngües, tal com ho constata el darrer informe PISA.

Mobilitzacions al Camp i l’Ebre

A la capital tarragonina, unes 300 persones es van aplegar a la plaça de la Font, on el membre de la CUP Marc Ferré va manifestar que la llengua catalana “fa més de 300 anys que està sent agredida” i va insistir que fins ara a l’ensenyament és “on sobrevivia”. En la mateixa línia, Marina Gavaldà, del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, també va subratllar que s’està intentant “dividir els centres ”, als quals va fer una crida a “la desobediència”.
Paral·lelament, a Tortosa, la concentració va tenir lloc a la plaça d’Espanya. L’encarregat de llegir el manifest va ser l’estudiós de la llengua Joan Beltran, autor de diverses obres sobre el català de l’Ebre i del Maestrat. Un centenar de persones amb senyeres i estelades es van aplegar al voltant d’una pancarta en què es llegia el lema Contra les imposicions espanyolistes: defensem el català a les aules i al carrer.  A més d’activistes del casal Panxampla i d’Òmnium Cultural, hi havia professors i directors d’escoles; escriptors com Emigdi Subirats i Jesús Tibau; el coordinador d’UP a l’Ebre, Joan Montesó; l’alcalde de Roquetes, Francesc Gas; el candidat d’ERC a l’alcaldia tortosina, Josep Felip Monclús, i el portaveu d’ICV a Tortosa, Jaume Forcadell.

1 resposta

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada