Els filtres de carbó entren en funcionament la propera setmana.

Daniel Colilla Sorea

 (L.P.R) Daniel Colilla el gerent territorial de Sorea,  va explicar a la Plana ràdio que en cada zona del País, els requeriments s’adapten a la casuística del poble. Aquests filtres s’han instal•lat al pou Vell, on fa molts anys van detectar-se plaguicides, per això és va fer el pou Nou que és d’on es subministra la major part de l’aigua al poble.

Dies enrere visitava la Plana Ràdio el gerent territorial de Sorea, Daniel Colilla, per explicar que a partir de la setmana vinent , el poble, ja comptarà amb els filtres de carbó actiu, que fa uns mesos s’anunciava que s’instal•larien al pou Vell.

El sistema d’abastament d’aigua de Santa Bàrbara té una casuística en què els recursos hídrics es basen en dos pous el Vell i el Nou. Fa anys va detectar-se, al pou Vell, que hi havia indicis de plaguicides i va ser quan es va excavar el pou nou i iniciar el subministrament des d’aquest.

En períodes on el consum és més elevat i per no deixar de morir la captació del pou Vell, es posa en funcionament i es barreja l’aigua dels dos pous, amb una part mínima d’aquest i obtenint aigua amb la mateixa qualitat.

Colilla explicava que “és convenient per fer un sistema d’abastament, robust i segur disposar de les dues captacions de manera lliure i que no s’hagin de mesclar les aigües en moment puntuals de necessitat d’aigua “.

Els filtres de carbó és una tècnica no invasiva, no afecta ni al gust ni a la qualitat de l’aigua, consten d’una superfície porosa que absorbeix els compostos orgànics i surt lliure de plaguicides i pot distribuir-se amb normalitat.

Els plaguicides és una contaminació que és estacional i només se’n detecten en determinades èpoques de l’any motivada pels diferents tractaments que s’hi realitzen als cultius. Els filtres de carbó, neutralitzen aquests plaguicides.

Santa Bàrbara disposa d’un pla analític, aprovat per sanitat i estipulat pel reial decret en funció dels metres cúbics i habitants. De manera bimensual es controlen els paràmetres de plaguicides tant en les captacions, com en la sortida del dipòsit, “els nivells de plaguicida sempre han estat per sota en la distribució de l’aigua que es fa al dia a dia, l’aigua de Santa Bàrbara és de qualitat i sempre ha estat complint les normatives establertes “afirmava Colilla.

Colilla recorda que cada municipi té una casuística diversa “n’hi ha que tenen problemes de terbolesa, nitrats, plaguicides […] cada tècnica elimina un paràmetre concret, els de carbó actiu són molt utilitzats, el consorci d’aigües de Tarragona en una de les etapes de potabilització del l’aigua utilitza aquest sistema”.

L’import d’aquest filtre de carbó ascendeixen a un total de 179.430 euros més iva, es finançarà amb una subvenció de l’ACA de 53.652 euros una de Sorea de 70.000 euros , que els repercutirà en la facturà del ciutadà, i la resta d’aportació a càrrec de l’ajuntament. El conveni amb Sorea no finalitza fins al 2024 és llavors quan s’haurà de decidir si es renova o no el contracte.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada