Unió de Pagesos reclama a Brussel·les que la nova PAC inclogui un ajut directe a la renda de la pagesia professional

 (Redacció/ T.G) Una delegació de la Comissió Permanent d’Unió de Pagesos, encapçalada pel coordinador nacional, Joan Caball, i de la Unió confederal, encapçalada pel coordinador estatal, José M. de las Heras, es van reunir ahir al  matí a Brussel·les amb Tomás García Azcárate, membre assessor de la Direcció General d’Agricultura de la Comissió Europea, per fer-li arribar les propostes i alternatives del sindicat davant la proposta oficial de reforma de la Política Agrària Comuna (PAC) de la Unió Europea que la Comissió va presentar el passat 12 d’octubre.

 Unió de Pagesos reclama que en la nova PAC s’estableixi un tram d’ajuts directes a la renda de la de la pagesia professional. Aquest nou ajut no comportaria un augment de la despesa pressupostària prevista en ajuts directes ja que fa referència al criteri de distribució dels ajuts europeus i no contravé els compromisos internacionals amb l’Organització Mundial del Comerç (OMC), sempre i quan no superi un topall determinat. El sindicat vol que aquesta part dels ajuts es destini exclusivament als agricultors a títol principal ja que, en no tenir ingressos significatius d’altres activitats econòmiques, pateixen de forma més acusada les caigudes de renda agrària causades per la volatilitat de preus percebuts, la liberalització dels mercats i tenen més dificultats per accedir a finançament.

Actualment, la proposta oficial de reforma de la PAC no inclou aquest tipus d’ajut a la renda en el paquet d’ajuts directes, sinó que es limita a establir una tarifa plana per hectàrea i un seguit d’ajuts que incrementen les obligacions mediambientals actuals.

 Unió de Pagesos ja va advertir que establir una tarifa plana de pagament únic per hectàrea no és equitatiu per als països mediterranis, que disposen d’una gran varietat de sistemes productius agrícoles i ramaders (secà i regadiu, conreus anuals i permanents o ramaderia intensiva i extensiva…) amb costos, produccions i amortitzacions de les inversions molt diferents.

 Unió de Pagesos considera inviable per a la competitivitat de l’agricultura i ramaderia europea afegir més obligacions mediambientals a les normes de producció europees, ja que en l’actualitat la producció europea ja compta amb una gran competència deslleial front a les importacions de productes originàries de països tercers que no han de complir les estrictes normatives europees de producció.

 El sindicat va advertir també que els mecanismes de crisi de mercat eren insuficients respecte a les necessitats valorades per la pròpia UE i, a més, demanava que l’eina d’estabilització de rendes recollida a la proposta oficial fos realment equitativa i amb recursos per a tots els països membres. Unió de Pagesos també demana l’excepció agrària en les normes de competència per incrementar el poder de negociació de la producció en la cadena alimentària i mesures europees per aturar els abusos de la gran distribució per posició de domini al mercat  o venda a pèrdues.

 La delegació d’Unió de Pagesos també s’ha reunit avui a Brussel·les amb la consellera del Comitè Econòmic i Social Europeu Joana Agudo, a la qual ha fet arribar les propostes del sindicat davant la reforma de la PAC. La consellera ha traslladat al sindicat la coincidència existent entre els treballs d’anàlisi de les propostes legislatives de la reforma de la PAC d’aquest organisme consultiu amb les d’Unió de Pagesos en que no es pot descapitalitzar la PAC, s’ha de circumscriure la definició de pagès actiu a la pagesia professional i que l’ajuda base ha d’anar lligada a l’ocupació.

 La delegació del sindicat continuarà avui dimecres al matí la ronda de trobades a Brussel·les amb les reunions amb diversos eurodiputats per fer-los arribar les seves alternatives a la proposta oficial de reforma de la Política Agrària Comuna.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada