El PSC converteix Ulldecona en el primer municipi de les Terres de l’Ebre en oposar-se al Fracking

Víctor Vidal, regidor socialista (Foto:Socialistes de l’ Ebre)

El ple aprova per unanimitat la moció presentada pel Grup Socialista

(Redacció/J.Roig).-El ple de l’Ajuntament d’Ulldecona va aprovar ahir al vespre per unanimitat una moció presentada pel grup municipal Socialista de rebuig a la fractura hidràulica o fracking, tècnica que es fa servir per a l’explotació de determinats gasos no convencionals dipositats al subsòl en formacions geològiques de baixa permeabilitat, injectant aigua, sorres i productes químics a altres pressions per fracturar les roques on hi ha el gas o el petroli.

Segons va detallar el regidor socialista Víctor Vidal, “el fracking consisteix en realitzar perforacions horitzontals en diversos subnivells de cada formació geològica i mitjançant voladures aconseguir la fracturació en profunditat per, a continuació, introduir un fluid a alta pressió que és d’aigua, sorra i additius químics”. Aquest fluid arrossega el material emmagatzemat a la roca, recuperant-se a la superfície com a retorn. Una part d’aquest fluid injectat es perd en el propi procés, tractant-se d’una quantitat molt variable en funció de les condicions d’explotació en què es trobi la roca (entre un 15% i un 80%). Els additius que es fan servir són cianurs, benzens, i altres substàncies cancerígenes o mutàgenes. Segons explica Vidal “tot això genera una alta contaminació en els nivells freàtics més profunds amb la possibilitat de propagar-se amb el temps fins a nivells més superficials. A més, s’ha de contemplar des del punt de vista ambiental i de salut pública, altres impactes com són els possibles efectes de metalls pesats com el mercuri o l’urani”.

La moció insta a la Generalitat de Catalunya i a la Generalitat Valenciana a suspendre totes les activitats de prospecció que s’estiguin realitzant als dos territoris, a dictar una moratòria en la concessió de noves autoritzacions a tot el territori de Catalunya i del País Valencià, i a realitzar un estudi seriós i rigorós sobre les conseqüències d’aquesta tècnica que, entre altres llocs, es vol implementar en alguns municipis dels Ports i Maestrat.

A nivell europeu s’està qüestionant la legitimitat de l’esmentada tecnologia perquè, amb l’objectiu d’allargar la vida dels recursos gasístics, es posa en perill el subministrament d’un recurs indispensable com l’aigua.  A França, s’ha prohibit l’explotació d’hidrocarburs mitjançant la fractura hidràulica i s’han revocat autoritzacions. Alemanya i Regne Unit estan considerant la prohibició i, fins i tot als Estats Units, s’estan imposant moratòries per estudiar millor els seus efectes.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada