Els arrossaires controlaran la salinitat del camp amb un sensor per estalviar aigua


La Cambra Arrossera del Montsià participa en la investigació d’un dispositiu sense fils
La reducció del cabal de l’Ebre preocupa els productors d’arròs

(El punt)La Cambra Arrossera del Montsià participa en un projecte de recerca que pretén reduir el consum d’aigua als arrossars del delta de l’Ebre. La salinitat del sòl fa que els arrossaires consumeixen grans quantitats d’aigua dolça per evitar pèrdues de collita, però no tenen cap mecanisme per mesurar quan s’incrementa el nivell de salinitat. Així, la Cambra Arrossera del Montsià i el Centre d’Innovació i Recerca Industrial i Sostenible (Iris) dissenyen un sensor que permeti mesurar la salinitat del sòl en temps real, en xarxa i sense fils, perquè el pagès pugui protegir amb més eficàcia els camps. “Busquem un mètode per optimitzar el conreu, estem en un entorn amb un elevat nivell de salinitat i hem de conviure-hi”, ha explicat el president de la Cambra Arrossera del Montsià, Miquel Fàbregas. Els arrossaires estan pendents dels camps quan tanquen l’aigua o quan tenen la terra eixuta, però no emprenen mesures fins que detecten que la salinitat perjudica directament la producció.

A més, els productors d’arròs manifesten la seua preocupació per la reducció del cabal d’aigua de l’Ebre, pel qual cosa el projecte dels sensors els sembla molt útil. “La conca de l’Ebre no està gens sobrada d’aigua i qualsevol mesura que ens permeti reduir el consum d’aigua és positiva. A més, amb menys consum s’abarateixen els costos de producció”, ha dit Fàbregas. Pel que fa al cost del sensor, que encara està en fase de disseny, serà econòmic. La previsió de la Cambra Arrossera del Montsià és que l’any que ve el dispositiu ja estigui a punt i es comencen a fer proves als arrossars. “Provarem el sistema per assegurar que és factible tirar-lo endavant”, ha manifestat el president de la cambra.