L’ alcalde de Santa Bárbara critica les formes com s’ ha presentat el mapa de zones vulnerables per contaminació de nitrats de Catalunya.

pou-nou-santa-barbara

En declaracions a l’ emissora municipal ,l’ alcalde de Santa Bárbara Jordi Boronat  mostrava el seu desacord més enèrgic a la proposta de l’Agència Catalana de l’Aigua del Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya d’incloure 22 municipis de la Ribera d’Ebre, Baix Ebre i Montsià dins el mapa de zones vulnerables per contaminació de nitrats de Catalunya.
Dins aquestes zones ,està inclòs el terme municipal de Santa Bàrbara  i l’ estudi atribueix majoritàriament a la pagesia la responsabilitat d ‘aquesta contaminació nítrica.

Boronat feia pública la seua queixa respecte a les formes com el govern català a portat la difusió d’ aquest estudi ja que ,segons afirmava , es va fer públic fa unes setmanes  per sorpresa i sense que cap de les cooperatives, productors i ajuntaments estesin  informats de la seua realització ,com tampoc ho estaven els diversos sindicats de pagesos.

En la reunió convocada per l’ Administració desprès de fer-se públic l’ informe , l’alcalde va demanar més sensibilitat amb els estudis i declaracions que es realitzen sobre un sector que , tradicionalment , ha estat vulnerable i que actualment,  per la crisi econòmica,  encara ho és més. Així mateix l’alcalde va instar els diversos departaments a realitzar campanyes de sensibilització entre la pagesia a través de les cooperatives, sindicats agraris, ajuntaments, etc. Compromisos que es varen assumir ja quan Santa Bàrbara va tenir problemes amb l’aigua l’any 2004 .

El compromisos als que feia referència l ‘alcalde planer i que no s’ han portat a terme , passaven,  entre altres , per convocar reunions informatives per fer pedagogia entre la pagesia amb controls periòdics dels nitrats  per poder prendre les mesurers correctores adients , però no criminalitzar directament un sector ,tradicionalment tan vulnerable com és el primari.
Per tot això l ‘alcalde planer  demana que s’endegui  ja, un programa de mesures de gestió, infraestructurals, agronòmiques i de foment necessàries per reduir la contaminació per nitrats, alhora que quantificar els nitrats de l’aigua de reg per tal d’adequar les aportacions de matèria orgànica al sòl,alhora que demana eradicar polítiques que l’únic que fan és crear malestar entre el sector , puntualitzant també  que durant els últims anys els pagesos han reduït de forma considerable l’aplicació d’adobs nitrogenats introduint sistemes de dosificació més eficients.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada