La salut de les badies del Delta passa per determinar un cabal mínim per a l’Ebre

La PDE ha commemorat el Dia Mundial de l’Aigua aquest diumenge a la badia del Fangar per fer visible l’empitjorament que aquestes zones humides pateixen a causa de la baixa quantitat d’aigua i de sediments que arrossega el riu Ebre. El mal estat de les aigües acaba afectant la producció marina i la plataforma reivindica que, per corregir-ho, son necessaris que els nous plans de conca dels rius determinin un cabal ecològic per garantir també la salut del Delta. La portaveu de la PDE, Susanna Abella, ha apuntat que l’objectiu de l’acte és demostrar la relació directa que existeix entre l’aigua dels rius i l’aigua de la mar. ‘La falta d’aigua a l’Ebre fa que les badies cada cop estiguin pitjor’.ACN

La Plataforma en Defensa de l’Ebre segueix lluitant per aconseguir que en els nous plans de conca dels rius de l’Estat, i especialment al Pla Hidrològic de Conca de l’Ebre, s’estableixi un cabal mínim per al riu que garanteixi la salut del Delta.

Aquest diumenge una cinquantena de membres de la plataforma han visitat la Badia del Fangar (Deltebre, Baix Ebre) per commemorar el Dia Mundial de l’Aigua i reivindicar que aquestes zones humides estan en perill per la falta de qualitat i quantitat d’aigua que desemboca el riu. El portaveu de Seo/Bird Life, Ignasi Ripoll ha recordat que ‘el Mediterrani és un mar pobre en nutrients que depèn pràcticament de l’aigua dolça que li arriba dels rius’. Segons Ripoll, és vital que ‘els rius de la península tinguin els seus cabals ben estudiats i estructurats’ i que s’abandoni la creença que l’aigua del riu es llença al mar sense cap benefici. Ripoll ha dit que aquesta aigua dolça ‘és la gran productora d’aliment per a les aus, per al peix, i no es pot deixar perdre’.

Amb aquesta acció reivindicativa, com ha explicat la portaveu de la PDE, Susanna Abella, s’ha volgut reflectir la falta d’aigua que pateixen les badies i la mala qualitat que cada cop més tenen aquestes aigües. L’estat de les zones humides acaba repercutint en la producció de marisc i la pesca, una activitat important al Delta que perilla, també, si no es protegeix el riu Ebre. Com ha explicat Abella, ‘la falta d’aigua a l’Ebre fa que les badies i tot l’ecosistema del Delta cada cop tingui un pitjor estat’ i ha criticat que els plans de conca encara no tinguin propostes de cabals per als rius mentre, tot just ara, s’ha començat a debatre aquesta  situació.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada