Unió de Pagesos rebutja la reforma de la PAC ratificada ahir pel Consell de Ministres de la UE , afirmant que és incongruent amb la situació de crisi del sector agrari

minustres-d-agriculturaUnió de Pagesos considera que la reforma de la Política Agrària Comuna (PAC), ratificada ahir pel Consell de Ministres de la UE, és incongruent amb la situació de crisi del sector agrari. El sindicat considera irracional la reducció dels fons europeus destinats a la pagesia un moment de crisi profunda, com a conseqüència de l’augment dels costos de producció i de l’abaixada en els preus percebuts pel productor agrari. La reforma suposarà als professionals agraris catalans fins a 35 milions d’euros menys de recursos procedents de la PAC entre 2009 i 2013. El sindicat considera lamentable la nova modulació dels ajuts de la PAC, que passarà progressivament de la reducció vigent actualment (5% a partir dels 5.000 euros anuals) a un 10% el 2013. (La Plana Ràdio i ACN)


Unió de Pagesos denuncia que la UE continua en la línia d’incentivar la no producció agrària amb la desvinculació dels ajuts europeus de la producció com a més tard el 2012, quan es viu un moment d’inestabilitat de preus a nivell internacional.

D’altra banda, el sindicat també adverteix que no hi ha cap garantia que la retallada d’ajuts directes, que la CE vol destinar a desenvolupament rural, retorni a la pagesia catalana. De fet, ara ja no retornen, perquè depenen del cofinançament que el Ministeri (MARM) i el Departament d’Agricultura (DAR) ja no aporten a hores d’ara. A més, al projecte de pressupostos de l’Estat per 2009 en retalla l’aportació a desenvolupament rural en un 30% i el de la Generalitat la retalla en un 21%.
Cal  recordar que els ministres europeus d’Agricultura van donar ahir dilluns el seu vistiplau definitiu a la reforma de la Política Agrària Comuna (PAC), que finalment preveu retallar en el 10% el 2012 les ajudes directes que reben els agricultors. Els 27 ja van tancar un acord polític el 20 de novembre passat i ara el consell de ministres d’Agricultura ha aprovat formalment una nova PAC que reduirà les subvencions directes als pagesos per reinvertir aquests fons en desenvolupament rural, el que s’anomena modulació.
La modulació ja s’aplica actualment, amb una reducció del 5% a tots els agricultors que reben més de 5.000 euros en ajudes directes. El 2009, aquests subsidis directes se’ls retallaran en un 2% més i fins l’any 2013 s’aniran reduint en un 1% anual, fins arribar així al 10%. Els pagesos que reben entre 100.000 i 300.000 euros d’ajudes –les explotacions mitjanes– no patiran cap retallada addicional. I als grans terratinents, que ingressen més de 300.000 euros en subvencions directes, se’ls restarà un 14%, en comptes del 22% inicial que volia la Comissió Europea. L’estat espanyol és el segon soci que més rep de la PAC, el fons que més diners absorbeix –55.800 milions d’euros– del pressupost total de la UE.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada