Balfegó porta al plenari d’ICCAT a Ciutat del Cap la reclamació d’un increment del 20% de la quota de tonyina roja

BALFEGOLa reunió anual de l’organisme que regula la població i captures de l’espècie a l’Atlàntic comença aquest dilluns a Sud-àfrica

L’Ametlla de Mar (ACN).- El grup tonyinaire Balfegó portarà a la reunió anual del plenari d’ICCAT -la Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina de l’Atlàntic- que ha començat aquest dilluns a Ciutat del Cap, Sud-àfrica, la seva reclamació d’augmentar la quota de captures en un 20% pel pròxim 2014. Apel·lant als estudis que apunten una “creixent recuperació” de l’espècie durant els últims anys, l’empresa de l’Ametlla de Mar (Baix Ebre) aspira a aconseguir que el TAC -total de captures admeses- s’elevi de les 13.400 tones actuals a 16.000. Confien que el govern espanyol doni suport a aquestes demandes després que el ministre d’Agricultura, Miguel Arias Cañete, s’hi comprometés sense precisar cap xifra.

“Les dades analitzades revelen que la biomassa actual és igual o superior al màxim històric observat en la dècada dels anys 60 del segle passat”, ha insistit el director general del grup Balfegó, Juan Serrano. Segons addueix l’empresa, l’increment en unes 2.600 tones del TAC es basa, de fet, en la constatació que “l’avaluació científica d’aquest any reforça les dades obtingudes l’any passat que revelaven una clara recuperació de la biomassa i de l’estoc”.

Serrano recorda que els pescadors van “estar d’acord” amb la necessitat de reduir les captures quan les dades científiques aconsellaven fer-ho. “Ara el coherent és fer cas a aquestes mateixes dades per definir els nous paràmetres de gestió de l’espècie”, ha indicat. L’empresa, però, va més enllà i sosté que mantenir el ritme de recuperació actual podria suposar un increment “molt notable” de l’estoc que obligaria a una “gran pujada” del TAC i, conseqüentment, “provocaria una baixada violenta dels preus i posaria en greu risc a les empreses i al propi mercat”.

En aquest sentit, l’empresa posarà també sobre la taula de l’ICCAT la necessitat de començar a debatre sobre un calendari planificat d’augment gradual de les quotes de captures. Això, sostenen, permetria als pescadors organitzar i planificar les seves empreses i negocis en el mig termini. En el cas que s’aprovi un augment, reclamen també que es reconegui “en primer lloc l’esforç dels pescadors responsables que han sustentat la recuperació de l’espècie”.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada