Unió de Pagesos reclama actuacions urgents contra la crisi de preus de l’oli d’oliva i lamenta l’absència de responsables del Departament a la Taula Sectorial

olisAhir al  matí, va tenir lloc la Taula Sectorial Agrària de l’Oli d’Oliva, convocada pel Departament d’Agricultura Alimentació i Acció Rural (DAR) a iniciativa d’Unió de Pagesos. El sindicat va traslladar  les seves propostes per fer front a la greu crisi de preus que pateix el sector productor de l’oli d’oliva.

Les mesures traslladades a l’Administració són:

–    Una campanya de promoció directa al consumidor sobre la qualitat dels olis d’oliva catalans de DOP: més sostenibles i de més qualitat que els de marca blanca; així com una campanya de promoció directa a la restauració.
–    Modificació de les normes de comercialització per tal de permetre que els Estats Membres de la UE puguin prohibir la comercialització de les barreges d’oli d’oliva amb oli de llavor.
–    Increment de les inspeccions i controls de l’etiquetatge, sembla que no tot el que s’etiqueta com a oli d’oliva verge extra ho és. Cal evitar els fraus al consumidor.
–    Que s’investigui si l’oligopoli de la gran distribució ha infringit l’article 2 de la llei 15/2007, de 3 de juliol, de Defensa de la competència, per abús de posició dominant; o bé l’article 14 de la llei 7/1996, de 15 de gener 1996, d’Ordenació del comerç minorista, respecte a les ventes amb pèrdues.

Unió de Pagesos lamenta que, en una situació tan compromesa pel sector de l’oli, només hagi assistit el director general que presideix la Taula; mentre que han estat absents els directors que són els responsables d’atendre les propostes davant la crisi de l’oli, la Direcció General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, així com la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia. El sindicat reclama una major implicació dels responsables polítics que poden prendre mesures per tal que no es retardi la resposta necessària per solucionar una situació insostenible pels productors d’oli d’oliva.

Unió de Pagesos reclama una resposta àgil del DAR a les propostes del sector, ja que d’aquesta Taula Sectorial no han sortit compromisos concrets de l’Administració.