Es posa en marxa a Tortosa una prova pilot per lluitar contra la plaga de la mosca de l’oliva

mosca-negra-acnEl Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) ha posat en marxa enguany una prova pilot per lluitar contra la plaga de la mosca de l’oliva, prova que es farà a 400 hectàrees d’aquest conreu del terme municipal de Tortosa. La nova tècnica a provar, que va començar a assajar-se el 2003, és la de la ‘captura massiva’ i consisteix en penjar a les oliveres unes ampolles de plàstic plenes d’un producte que fa rebaixar les poblacions de l’insecte. Si els resultats són positius, la tècnica s’estendrà a la resta de conreus d’oliveres de les Terres de l’Ebre. Aquesta tècnica vol ser una alternativa als actuals tractaments aeris contra aquesta plaga, que la Unió Europea prohibirà pròximament.

ACN (text i foto)

El director dels serveis territorials del DAR a les Terres de l’Ebre, Antoni Espanya, ha explicat que, fins ara, s’havia experimentat aquesta nova tècnica a finques d’unes 10 o 20 hectàrees. Així doncs, aquesta serà la primera vegada que s’apliqui la captura massiva a un territori més gran. ‘Els resultats a les finques petites eren positius i ara hem volgut fer un pas més i aplicar-ho una zona pilot gran, que intentarem mantenir durant 2 anys’, ha concretat Espanya. Si els resultats continuen sent positius, la tècnica s’estendrà a tots els conreus d’olivereres de les Terres de l’Ebre, zona on hi ha el 50% de la superfície d’oliveres de Catalunya -prop de 60.000 hectàrees-.

La idea d’aplicar aquesta nova tècnica, ha continuat Espanya, sorgeix per establir una alternativa a l’actual tractament aeri que es fa des de fa uns anys al Baix Ebre, el Montsià i la Ribera d’Ebre per controlar aquesta plaga, ja que la Unió Europea prohibirà en breu els tractaments aeris i només els autoritzarà en casos especials i sempre que es compleixin uns requisits determinats. Així, amb la captura massiva, ‘els professionals de l’oli es podran defensar de la plaga de la mosca de l’oliva, que actualment és el problema de gestió més important d’aquest conreu al territori’, ha dit el responsable del DAR.

El tractament fitosanitari de la captura massiva és respectuós amb el medi ambient i consisteix en penjar unes ampolles de plàstic -unes 100 per hectàrea, una per arbre- que contenen bifosfat amònic (un adob). Les ampolles es pengen durant aquests dies fins a principis de juliol, i d’aquí a dos mesos es reomplen, de manera que quan comença la temporada de recol·lecció de l’oliva el mes d’octubre ‘s’ha fet una feina preventiva per eliminar el màxim d’adults possible i perquè l’afectació a l’oliva sigui mínima’, ha destacat Espanya. D’aquesta manera, el dany a la qualitat de l’oli també es reduirà. El DAR subministrarà els mosquers (les ampolles) als propietaris dels conreus on es farà la prova pilot. El cost del material per aplicar la captura massiva és de 257 euros per hectàrea.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada