L’alcalde de l’Aldea acusa CiU i el Govern d’haver “enganyat” i “estafat” els afectats de la secció de crèdit

Foto: Dani Andreu

Dani Andreu (ERC) retreu a Economia haver incomplert els compromisos de retorn i creu que només un “daltabaix” permetria recuperar tots els fons bloquejats

(ACN).– L’alcalde de l’Aldea (Baix Ebre), el republicà Dani Andreu, ha acusat CiU i el Govern d’haver “enganyat” i “estafat” els afectats de la secció de crèdit de la Cooperativa.

Andreu ha retret al Departament d’Economia i Coneixement haver incomplert els terminis de retorn dels fons i considera que, un cop coneguda la situació financera real de la societat, els afectats tenen molt poques possibilitats de poder recuperar-ho tot. “Ens van tornar una part molt minsa dels diners engarjolats i ens van demanar paciència, resignació i, sobretot, silenci per recuperar-los.

Ha estat un gran engany i una gran estafa”, ha declarat a l’ACN, convençut que només un “daltabaix” podria acabar resolent la situació.

Emprant termes com “gran decepció” i “impotència extrema”, Andreu sosté que el consistori va confiar plenament en el Departament Economia i Coneixement a l’hora d’agafar el timó de les gestions, “assessorant, sumant esforços i posant criteri on no n’havia hagut”. “L’Ajuntament hem estat respectuosos amb aquesta línia de treball, responsables a l’hora de callar per no fer mal a ningú, però ens veiem abocats a denunciar la mentida i recolzar més que mai la nostra gent”, ha apuntat.

L’alcalde, que ja havia denunciat reiteradament que el Govern l’havia deixat de banda en totes les reunions i a l’hora de rebre informació sobre les gestions que s’efectuaven per salvar la societat, assegura haver esclatat davant la constatació que els impositors que tenen una major quantitat de diners bloquejada encara no han rebut la meitat dels estalvis a la vista ni la meitat dels dipòsits a termini, un retorn anunciat pel Govern per mitjans d’aquest mes de març.

“Falten quinze dies i la cosa va en aquesta línia. Això crea impotència i ràbia, la gent veu frustrades les seves esperances en el Govern”, ha subratllat. “Si això acaba com ara, la gent de l’Aldea es pot sentir molt dolguda amb els representants locals i territorials de CiU i amb Economia i Coneixement perquè el calendari que ha anat casa per casa no es podrà complir”, ha afegit.

La presentació de l’auditoria i el pla de viabilitat de la Cooperativa ha posat al descobert una situació financera molt més delicada de la que els afectats ja intuïen: “es farà el que es pugui, però les perspectives de recuperar els diners són molt, molt baixes”. La solució més extrema i perjudicial per als afectats podria ser que l’entitat presentés finalment concurs de creditors a principis d’abril o duplicar l’actual producció per continuar mantenint l’activitat i retornant els dipòsits progressivament al llarg de quatre o cinc anys. També s’ha apuntat la compra de la cooperativa per part d’un altre grup o empresa.

“Estudiarem tot el que sigui necessari, farem tot l’esforç i totes les gestions per arribar a acords amb entitats financeres, perquè la Generalitat ens ha girat l’esquena, o amb recursos propis. Ara tenim números i podem parlar. I són números bastant dramàtics”, ha indicat, tot recordant que entre les solucions que barallava Economia figurava la negociació amb entitats financeres perquè assumissin part dels crèdits que la secció havia concedit i, així, refinançar-la.

Segons valora, però, únicament un “daltabaix positiu”, amb una entitat financera que assumís injectar liquiditat a la societat i es fes càrrec dels pagaments per finançar l’activitat durant els pròxims anys de forma solvent possibilitaria mirar el futur amb més optimisme. fícil q hagi recuperació total dels estalvis. “El deute és més gran del previst, la liquidació d’actius és difícil i no es pot comprometre immediatament, sinó que necessitem quatre o cinc anys. Si no hi ha una entitat financera que vulgui fer un exercici d’altruisme financer, serà és molt difícil”, ha tancat.

L’exgerent convoca una assemblea

D’altra banda, l’exgerent de la Cooperativa de l’Aldea, Daniel Ferré, a qui la junta directiva atribueix bona part de la responsabilitat de la deriva financera de la societat i a qui la Plataforma d’afectats responsabilitza de “mala gestió” -incloses unes suposades factures falses- ha convocat per aquest dijous, dia 22, a les vuit del vespre, una assemblea oberta als afectats, socis i veïns per “explicar les causes” que han portat a l’actual situació de l’entitat i desmentir les “falsedats” que, assegura, s’han fet públiques sobre la seva activitat. Tot i que la reunió serà oberta, Ferré ha convidat particularment a la junta rectora de l’entitat i el seu president, a la Plataforma d’afectats, a l’advocat de la cooperativa i al director de la secció de crèdit.