Presentació de la Xarxa “Ebre, Natura & Cultura”

Foto: Centre Interpretació de la Plana

Ahir dimarts 17 de juliol el Museu de les Terres de l’Ebre va acoolir la presentació de la Xarxa Ebre Natura & Cultura de la que en forma part el Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana de Santa Bàrbara entre d’altres museus de la comarca.

(Redacció/ T.G ) La projecció de l’acció de coordinació i suport tècnic del Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre i l’actuació dels ajuntaments que en formen part, ha permès la creació en els darrers anys d’una xarxa de centres museístics, jaciments, monuments i centres d’interpretació del patrimoni, sota la marca “EBRE, NATURA & CULTURA”.

Tots aquests equipaments responen a una estratègia de descentralització, valorització i gestió mancomunada dels serveis patrimonials locals i presenta un doble objectiu.

D’un costat, beneficiar les poblacions i comunitats locals mitjançant la recuperació i valorització del seu patrimoni i per la dinamització dels llegats col•lectius a través d’activitats i serveis culturals. De l’altre, atreure visitants i turistes per tal d’afavorir la projecció i desenvolupament del territori i dels seus municipis.

El patrimoni de les Terres de l’Ebre, entre el qual destaquen els dos parcs naturals és suficientment ric i variat per poder constituir un recurs per al desenvolupament local. I en aquest sentit la posada en valor del patrimoni cultural ha de diversificar l’oferta turística posicionant el turisme cultural al costat dels turisme de sol i platja i del turisme actiu els quals compten al territori amb una major tradició.

Els equipaments que es presenten a partir d’ara vinculats a la marca “EBRE, NATURA & CULTURA” són fruit d’aquesta estratègia, i en el futur la xarxa es podrà anar ampliant a d’altres municipis de les comarques de l’Ebre.

En l’actualitat la xarxa està composada pels següents equipaments:
•    Museu de les Terres de l’Ebre (Amposta)
•    Parc Arqueològic de la Carrova (Amposta), constituït per la vil•la romana i la torre medieval.
•    Parc arqueològic de la Cultura dels Ibers format per la casa O’Connor i el poblat ibèric de la Moleta del Remei (Alcanar)
•    Centre d’Interpretació de la Serra de Montsià (Freginals)
•    Centre d’Interpretació Viure al Poble (Masdenverge)
•    Centre d’Interpretació de la Plana (Santa Bàrbara)
•    Museu de la Mar de l’Ebre (Sant Carles de la Ràpita)
•    Altres instal•lacions patrimonials distribuïdes arreu del territori com ara sis àrees i setze itineraris interpretatius.

L’estratègia i el programa de la marca “EBRE, NATURA & CULTURA”, permet aglutinar i dinamitzar la promoció i els serveis de:
•    Els equipaments patrimonials vinculats i l’activitat cultural que desenvolupen.
•    Els Serveis Educatius i Turístics que, en forma de itineraris, visites guiades, tallers, rutes de cap de setmana, etc. ofereixen al visitant aquests centres.
•    Les campanyes de promoció, les activitats i serveis de turisme cultural que es programaran en endavant en altres formats.

L’acció i el desplegament conjunt que suposa tot aquest seguit d’iniciatives constitueix un dels exemples més significatius i singulars dels que, en el marc de la mancomunitat de serveis patrimonials del territori, es desenvolupen a Catalunya, i ha d’esdevenir una experiència i un model útil i aplicable a altres comarques o geografies.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada