Regar del canal Xerta-Sénia ja té preu.

Foto: Canal

Els pagesos que vulguin l’aigua del canal a la seva finca hauran de desembutxacar, d’entrada, 2.579,53 euros per hectàrea -o 564,92 euros per jornal- i, un cop en marxa, pagaran l’aigua a un preu de 0,092 euros el metre cúbic.

De moment, però, la Comunitat de Regants del Canal Xerta-Sénia encara no disposa d’un nombre real de pagesos interessats i, amb aquest objectiu, procedirà a actualitzar el cens efectuat anys enrere.

Un procés paral·lel a les negociacions del Departament d’Agricultura perquè diverses empreses es facin càrrec de finançar i executar els 250 milions d’euros en obres que encara queden pendents per completar el projecte.

L’assemblea de la Comunitat del passat dilluns a la nit va aprovar l’avantprojecte del regadiu i el conveni que han de signar amb Agricultura, Economia i Coneixement i Regsa per executar, explotar i mantenir l’estructura de regadiu, que té un cost global de 350 milions d’euros -dels quals se n’han executat, fins aquest moment, un centenar, principalment en la captació, l’estació de bombament i el primer tram amb la bassa de regulació corresponent-.

La manca de disponibilitat econòmica del Govern per continuar materialitzant les actuacions pendents l’ha impulsat a traslladar el seu finançament, execució i explotació a un consorci o unió temporal d’empreses privades, que encara es troba pendent de licitació, que recuperaria la inversió efectuada en un període de 30 anys, segons ha avançat el president de la Comunitat, Lluís Cortiella.

El 21% de l’import total -73 milions d’euros- anirà a càrrec dels mateixos regants que, d’acord amb les modificacions introduïdes a la Llei Òmnibus, ja no hauran de pagar les obres un cop finalitzades, sinó que podran introduir un cànon per infraestructures durant 50 anys a raó de 0,0248 euros el metro cúbic -30,5 milions d’euros- i assumir directament l’execució dels 42,5 milions d’euros en actuacions restants -“prioritzant la seva adjudicació a empreses del territori”-.

Una quantitat, aquesta última, que els pagesos hauran de pagar -o finançar a través de crèdits de l’Institut Català de Finances- perquè l’aigua dels hidrants els arribi a les finques.

Un cop la infraestructura executada fins les parcel·les, els propietaris hauran d’assumir un preu de l’aigua de 0,092 euros el metre cúbic, que podria anar a l’alça en el futur d’acord amb l’increment de la despesa elèctrica, segons Cortiella. Aquest preu, inclou un terme fix -la potència elèctrica contractada i el personal tècnic específic que s’encarregarà de controlar la instal·lació elèctrica, amb un cost al voltant de 140 euros per hectàrea anuals-. El terme variable, incorpora el ja citat cànon d’infraestructures -de 0,0248 euros el metre cúbic- a més d’un cànon de demanda -que inclou l’energia consumida i el personal de manteniment bàsic- de 0,0672 euros el metre cúbic.

Segons Cortiella, els preus de l’aigua adoptats se situen en una línia “similar o inferior” als que paguen els pagesos de nous regadius com el Segarra-Garrigues, en els trams de consum anual més baixos, o en la mateixa línia i fins i tot per sobre d’altres regadius, en el cas dels consums més elevats.

Sense xifra real d’interessats

De moment, però, tots aquests càlculs s’han efectuat sense una xifra real ni concreta de pagesos o propietaris interessats en inscriure’s en el projecte de regadiu de forma fefaent. La Comunitat únicament disposa del cens amb efectes consultius efectuat anys enrere i que va xifrar en 11.800 el nombre de pagesos que podrien integrar-s’hi. Durant els pròxims mesos treballaran amb un nou cens que comprometi els interessats a inscriure la parcel·la, la superfície compromesa i
el preu a pagar, per fer efectiva la seva vinculació.

Inicialment, el projecte està pensat per irrigar un total de 16.480 hectàrees de les planes interiors de dotze municipis del Baix Ebre i el Montsià i, segons els càlculs de la Comunitat de Regants, la previsió és que, de mitjana, cada pagès pugui aportar una hectàrea de terra de conreu.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada