Unió de Pagesos reitera al departament d’Agricultura i al Ministeri que l’emmagatzematge privat d’oli d’oliva no és útil per fer recuperar els preus en origen

Foto: Magatzem oli

(J.Roig/Redacció).- Unió de Pagesos continua advertint tant al departament d’Agricultura com al Ministeri que l’emmagatzematge privat d’oli d’oliva no és una bona mesura per recuperar els preus en origen, per sobre dels costos de producció, tot i que és la única mesura de gestió permesa, a dia d’avui, per la Unió Europea.

En aquest sentit, el sindicat recorda que les 100.000 tones d’oli d’oliva verge emmagatzemades, a finals del febrer passat, no van servir per fer recuperar els preus en origen de l’oli d’oliva.

Això demostra, com ja ha anat advertint Unió de Pagesos des de l’any 2009, que el sector es troba essencialment davant d’una crisi de preus i no de mercat, a causa de la posició de domini que exerceix la gran distribució. El sindicat també recorda que les grans distribuïdores tenen una quota de mercat del 88% en el cas de l’oli d’oliva, segons el Panel de Consum Alimentari del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient.

Unió de Pagesos alerta que el nou emmagatzematge només servirà per posar pressió sobre el mercat en els mesos de novembre i desembre vinents, és a dir, just al començar la nova campanya, ja que aleshores serà quan les tones d’oli d’oliva que ara s’emmagatzemin sortiran al mercat.

En aquest sentit, el sindicat continua proposant a les diferents administracions que treballin perquè s’investigui si hi ha presumpte abús de posició de domini de la distribució i si es realitzen presumptes pràctiques il·legals. Per a Unió de Pagesos, fins que no es corregeixin les presumptes pràctiques anticompetitives de l’oligopoli de la distribució,els mecanismes de regulació de l’oferta no serveixen, perquè no van dirigits a solucionar la crisi de preus, que és l’autèntic problema del sector.

El sindicat proposa a la Unió Europea que compagini l’actual sistema d’emmagatzematge privat amb un sistema d’ajuts a la retirada de producte del mercat alimentari en cas de situació de crisis greus de preus com l’actual; i també demana, al Govern català, que endegui un sistema de priorització dels productes alimentaris locals per tal que en totes les licitacions de càterings es premiï aquelles empreses que treballen amb productes de proximitat, i a l’Organització Interprofessional de l’Oli de Oliva, que prioritzi les campanyes de foment d’oli d’oliva verge extra.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada