Les Escoles de Santa Bàrbara complirien enguany un segle

El president del CEP lamenta que  no es conserves l ‘edifici antic,enderrocat als anys 80.
Enguany  farà també cent anys de la mort de l ‘alcalde Gabriel  Cid i Cid,modernitzador  del nostre poble i impulsor de la mateixa escola.
(J.Roig/T.G.).-Segons la  informació que feia pública a la nostra emissora el president del Centre d’ Estudis Planers,Marius Pont,aquest any 2013,Santa Bàrbara commemorarà diversos aniversaris centenaris,entre altres i el més immediat,el de la inauguració de les  Escoles Públiques,un edifici que venia a donar dignitat  i unificava el sistema  educatiu que fins aleshores rebien els infants planers de la època,escampats per diferents locals del poble,entre altres al mercat municipal  i discriminatori per a les xiquetes .
Marius destacava que les noves escoles de Santa Bàrbara ,a partir d’ aquell moment ja  eren graduades  i que a més a més contemplaven aules per a nois i aules per a noies.

Les Escoles Públiques de Santa es van començar a construir a l ‘any 1908.Quatre anys desprès ,al mes de desembre,acabaven les obres. El 13 de Gener del 1913  es deixava l ‘escola preparada per a l’entrada dels alumnes i el 27 del mateix mes es començava a impartir les classes. Marius Pont és de l ‘opinió de que caldria celebrar d ‘alguna manera aquesta important efemèride,sobre tot per l ‘avanç  cultural que va significar per al nostre municipi.
Pont també volia significar el fet  de que,casualment,enguany  també es commemorarà  el centenari de la mort de l’alcalde impulsor  de l’ obra i de la modernitat de Santa Bàrbara,l’ alcalde Cid i Cid.
L ‘actual edifici de les escoles de Santa Bàrbara no té res a veure  amb aquell edifici que enguany compliria un segle .A la dècada dels anys 80 va haver de ser enderrocat ,perquè segons criteris tècnics ,l ‘edifici no era segur per als alumnes i mestres. Una decisió que  va ser molt polèmica en aquell moment i que encara  desperta un cert recel  sobre si va ser una decisió encertada. El mateix Marius Pont,sense voler retreure res a ningú,si que lamentava que no s ‘haguera fet com a  Amposta,La Sènia o l’ Ametlla de Mar,que amb edificis de la mateixa època,es va optar per  conservar-los i adequar-los a altres usos.
Destacar també que els terrenys  on es va fer  aquella escola  i a sobre la que s’ aixecat el nou edifici,van ser donats per  Genar Bartrolí,propietari  d’ una extensa finca,on estava ubicada també l ‘antiga fabrica de la sansa  i  al que l ‘ajuntament l i va dedicar  un dels carrers laterals del col•legi.
Les escoles van costar 100.000 pessetes de la  època.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada