Aquesta nit, al Mas de Barberans, cremarà “el ramer”

S’ ha recuperat la tradició,però se li ha donat un aire més actual per facilitar la participació de la gent jove.

(Redacció/J.Roig).-Desprès de la presentació per part de l ‘ajuntament del Mas de Barberans del  projecte: La Festa de Sant Antoni a Mas de Barberans. Recuperació de la festa major d’hivern. i segons la informació aconseguida pel  Centre d’Estudis de Mas de Barberans es va poder saber que a la població fins aproximadament el 1925 es celebrava la festa de sant Antoni amb la representació de la vida del sant i la cremada d’un ramer. En acabar la representació es deien una versets que eren una sàtira de la vida dels habitants del poble durant l’any, tenien una funció burlesca com un precarnaval i per acabar es ballava la jota.
Ara aquesta  festa,amb la voluntat de la gent del poble i molt especialment els joves, s’ ha recuperat i així ,aquesta mateixa nit de divendres,18 de gener  el Mas viurà la seua festa de Sant Antoni d’ on destaca aquesta representació i la cremada del ramer,lo que a altres pobles dels ports,es la barraca. El ramer és l ‘aixopluc que es feien els pastors al Port ,format per uns puntals de pi i recobert amb boixos.
La recuperació de la festa té algun aspecte de la tradició, no obstant s’ha intentat fer una festa més atractiva perquè la gent jove hi vulgui participar des del voluntariat: interacció dansa, foc, percussió. S’explica la vida del sant amb els personatges típics: dimonis, filadora, sant Antoni però des de l’estètica del teatre de carrer.
Enguany hi haurà 45 persones de diferents edat només en la teatralització sense comptar amb les persones que participen en la jota cantada i la jota ballada.

Programa:
10H30’:Muntatge del ramer a la zona dels restaurants.
20H:Apareixen els dimonis pels carrers del poble.  A la plaça de l’església s’explica l’ argument de tot el muntatge de teatre de carrer.
Aprox. 20h30’Concentració dels dimonis a la plaça de l’església. Els dimonis dansen a la plaça de l’església.
Marxa tothom a la zona dels restaurants i allí: la filadora dansa per salvar Sant Antoni, es crema el ramer, es reciten els versos , es canta la jota, es balla la jota masovera, es menja panoli i es beu mistela per celebrar el triomf del bé  sobre el mal. Actuació de Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries.
24H:Ball popular al Centre Cívic patrocinat per la Societat de Caçadors de Mas de Barberans.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada