La Diputació de Tarragona s’avança a les vegueries i es descentralitza creant un registre propi a les Terres de l’Ebre

palau-climentLa Diputació de Tarragona ha volgut fer un pas més en la descentralització i ha apostat per adequar-se a la divisió efectiva de l’àmbit territorial al qual dóna servei.

Així, avançant-se a la futura divisió en vegueries que es contempla a l’Estatut, la Diputació ha posat en marxa una seu a Tortosa, al Palau Climent, per donar servei a les quatre comarques de les Terres de l’Ebre.

Aquesta descentralització es fa d’una manera total amb la creació d’un registre propi. Des de la Diputació, s’ha qualificat aquest gest d’un exemple de ‘coratge’ que permet fer un pas més i trencar el mite que l’ens defensa un model anacrònic. La Diputació de Tarragona és la primera de Catalunya en descentralitzar-se. ACN
El registre de sortida d’una circular adreçada als ajuntaments de les quatre comarques que integren les Terres de l’Ebre ha servit per inaugurar, aquest dimecres, el Registre General de la Diputació a les Terres de l’Ebre, ubicat a les noves dependències del Palau Climent de Tortosa. Aquesta descentralització administrativa, pionera en una diputació catalana, respon a la voluntat de la institució d’oferir al ciutadà un servei més equilibrat i harmònic arreu de tot el territori, tant al Camp de Tarragona com a les Terres de l’Ebre, tal com es fa palès al Pla estratègic 2007-2011 de la Diputació.

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, ha recordat que fa dos anys va decidir crear la figura del vicepresident territorial de les Terres de l’Ebre, que ocupa el regidor tortosí i president de l’EMD de Jesús, Pere Panisello, i que la posada en marxa del registre és un pas més en aquesta descentralització que ja ‘no té retorn’.

L’acte simbòlic d’obertura del registre s’ha fet a les deu del matí i ha anat a càrrec de la secretària de la Diputació, Pilar Sanchez; i del president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, acompanyats del vicepresident de la Diputació, Pere Panisello, i del president de l’Organisme Autònom de Desenvolupament Local, Juanjo Malràs. La responsable del nou Registre serà Maria José Lleó.

Poblet ha assegurat que la posada en marxa d’aquestes dependències a l’Ebre respon a un procés que mira cap al futur i que és fruït d’una ‘voluntat política’ i d’una empara legal que el justifica. Amb tot, el president de l’ens provincial ha deixat clar que ‘ningú’ els ha obligat a fer aquest pas i que s’ha fet ‘amb coratge’ i perquè ‘hem volgut’. ‘Ningú ens impedeix fer aquest pas des d’una institució que està cridada a desaparèixer i a convertir-se en consells de vegueria. Volem donar un servei al territori i al país, i ens obrim al futur d’una manera avançada’.

Palau Climent, una seu amb història
El lloc escollit per la Diputació per instaurar-se a les Terres de l’Ebre ha estat el Palau Climent de Tortosa, al carrer Montcada, en ple nucli antic de la capital del Baix Ebre, i tot just davant del Palau Abària, la seu de la Delegació del Govern a les Terres de l’Ebre. És un edifici modernista i que l’any vinent celebrarà el seu centenari. La Diputació ha invertit més de 100.000 euros en la seva rehabilitació, que donarà a conèixer durant tres dies a les institucions i entitats ebrenques.

A més del registre, les dependències del Palau Climent de Tortosa acullen despatxos del Servei d’Assistència Municipal (cooperació al món local), de l’Organisme Autònom Desenvolupament Local (polítiques actives d’ocupació, agents locals d’igualtat, productes locals de qualitat, PLQ) i un espai del Servei d’Assistència al Ciutadà, amb sales on ja s’hi duen a terme exposicions culturals. Part d’aquestes sales es destinaran a la divulgació d’obres d’artistes ebrencs presents a les col·leccions del Museu d’Art Modern, com Santiago Costa, Leonardo Escoda, Manel Margalef, Joan Panisello, Agustí Vizcarro, Narcís Galia o Pere Falcó, entre altres.

L’edifici també acull un servei d’informació, i espais per a la presidència i la vicepresidència, que s’hi desplaçaran periòdicament, a més d’altres dependències on els diputats també podran rebre les visites. Al Palau Climent hi treballen una vintena de persones.

Presentació al territori

Els actes per donar a conèixer les noves dependències s’han iniciat aquest dimecres amb una presentació als mitjans de comunicació. Posteriorment hi ha hagut la visita a les instal·lacions per part de personal de la Diputació a les Terres de l’Ebre.

Les noves dependències de la Diputació a les Terres de l’Ebre es presenten aquest vespre a institucions i altres entitats de la comarca del Baix Ebre, mitjançant una visita a les instal·lacions. Els actes continuen demà, dijous, amb la visita al Palau Climent dels representants de la Generalitat a les Terres de l’Ebre i dels presidents de diferents col·legis professionals.

A la tarda, es durà a terme la presentació a entitats i institucions de la Terra Alta, i al vespre arribarà el torn de la comarca de la Ribera d’Ebre. Pel que fa a divendres, a la tarda es presentaran les dependències a institucions del Montsià; i finalment, a les vuit del vespre, es farà la inauguració oficial de les dependències.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada