Onada edicions publica un llibre de cuina on la garrofa és protagonista

Foto: Onada Edicions

“La pastisseria i la cuina de la garrofa”, és el títol del singular llibre sobre gastronomia que ha publicat Onada Edicions , una obra-receptari que pretén revifar i dignificar el consum d’aquest producte tant nostre.

Es composa de dues parts, la primera, amb receptes de la Fundació Alícia, i la segona, amb receptes de cuiners, pastissers i restauradors de Vinaròs, Cambrils, El Vendrell, Olot, Barcelona, etc.

Un grup de cuiners, pastisseris, flequers i restauradors reuneixen un receptari de pastisseria i cuina de garrofa per tal de promoure i revitalitzar aquest producte típicament mediterrani. El projecte ha comptat amb la participació de la Fundació Alícia.

Consumida des de fa segles, en els darrers temps la garrofa porta a sobre l’etiqueta d’aliment de segona, de succedani, més propi d’èpoques de fam i de caresties que del tecnològic tercer mil•leni. Precisament per a dignificar-la i reintroduir-la, un grup de cuiners ha publicat un llibre on mostren formes innovadores de prendre garrofa, un producte dolç carregat de vitamines, hidrats de carboni i fibra, i a la vegada, baix en greixos i calories.

“La pastisseria i la cuina de la garrofa” (Onada Edicions) es composa de dues parts. A la primera, la base són les experimentacions gastronòmiques de la prestiigiosa Fundació Alícia, impulsada per Ferran Adrià. Tot prenent el fruit en forma de farina, els investigadors del centre Món Sant Benet, a Sant Fruitós del Bagés, aconsegueixen fer-lo present en tota mena de plats, des d’uns espaguetis a un kebab, passant per un sorprenent quètxup de garrofa. Com apunten des de la Fundació, “ja no és la germana pobra de la xocolata” i “esdevé un ingredient nou, saborós i molt versàtil”, tal i com demostren en 14 receptes senzilles, imaginatives i trencadores.

La segona part del llibre agafa receptes més elaborades, triades per restauradors i pastissers provinent de comarques tradicionalment garroferes, com són el Maestrat, les Terres de l’Ebre, el Garraf o el Penedés. Per obrir boca, Xavi Ferraté, del Restaurant Bresca de Cambrils ens proposa un rèmol salvatge, garrofa i chutney. Si preferim la carn al peix, hi ha
un bon pollastre de corral amb llagostins de Vinaròs i garrofa, aportat per professor d’hostaleria Juanjo Roda. Però si hi ha un espai on la negror garrofera es mou a la perfecció és a les postres. Un gelat, un granissat, un brownie o una mousse són només una mostra de les possibilitats d’un fruit que mereix major protagonisme a les cuines casolanes.

A banda dels esmentats restauradors i de la Fundació Alícia, nombrosos restaurants, forns, pastisseries, escoles i cooperatives han fet possible la publicació de “La pastisseria i la cuina de la garrofa”, per la qual cosa s’ha de parlar d’una autoria múltiple, “interes¬sada i compromesa amb el fet que els produc¬tes de la terra representin una font de riquesa i
una oportunitat per al territori i els qui hi viuen”, apunten a l’obra.

A més a més, s’ha d’afegir la coordinació del cuiner David Brull i la participació del periodista, gastrònom i professor a la UAB, Jaume Fàbrega. Les fotografies que il•lustren el receptari van signades per Paül Peralta.