A les Terres de l’ Ebre,gairebé 4 mesos sense pluges superiors als 10 l/m2

oliveres

(Foto:laverdad.es)

Agricultura alerta d’un increment del perill d’incendis forestals que coincideix amb la campanya de crema de rostolls

S’espera que al llarg d’aquesta setmana el perill de focs tingui una tendència general a incrementar-se sobretot a la meitat sud del país

(ACN).– El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural alerta d’un increment del perill d’incendi forestal al llarg d’aquesta setmana, que coincideix justament amb l’inici de la campanya de crema de rostolls als camps. Aquest dimecres s’activarà el nivell 2 del Pla Alfa a les comarques de la meitat sud de Catalunya i les comarques limítrofes de Lleida i Barcelona a causa de vents de ponent i mestral que comportaran una punta màxima de perill amb perill alt i, puntualment, perill molt alt a la meitat sud. En aquest sentit, les cremes no es podran dur a terme amb el nivell 2 del Pla Alfa activat o si hi ha un avís de vent emès pel Servei Meteorològic.

Després d’un estiu durant el qual l’estat general de la vegetació ha estat millor del que és habitual, aquestes darreres setmanes s’ha produït un progressiu empitjorament molt evident en el cas del sud de Catalunya.

Aquest estiu les pluviometries han estat, en general, superiors a les habituals per a l’època. El mes de setembre i el que portem d’octubre presenten una pluviometria més escassa i irregular, sobretot a la meitat sud del país. Així, hi ha zones on l’absència de precipitacions és més evident, sobretot a part de les Terres de l’Ebre on ja fa pràcticament quatre mesos que no cauen 10 litres en un mateix dia.

Aquest increment de risc coincideix precisament amb l’inici de la campanya de notificacions de crema de rostolls d’enguany. Les notificacions s’han de formalitzar un cop finalitzat el període de prohibició de fer foc al bosc que va del 15 de març al 15 d’octubre.

El Govern recorda que és obligatori comunicar prèviament als ajuntaments on i quan es preveu realitzar la crema, i que la crema està subjecta a condicions per a la seva execució. Entre altres condicions que especifica la comunicació de crema, no es podran dur a terme amb el nivell 2 del Pla Alfa activat o si hi ha un avís de vent emès pel Servei Meteorològic de Catalunya.

El nivell 2 del Pla Alfa implica una vigilància exclusiva d’incendis forestals que significa el control de columnes de fum i de llocs predeterminats d’especial risc, i també la posada en servei de punts de guaita, entre altres mesures.