L’alcalde La Galera surt al pas de les critiques que ha generat la substitució l’antiga creu de terme

creu 2

Creu de terme actual (Foto:Carles Ferrando)

creu 1

La creu de ferro que es va instal.lar als anys 70 (Foto: Solcades)

Ramon Muñoz diu que s’ha substituït per evitar que es degradi el capitell que la sosté.
L’òxid produït pel ferro de la petita creu que hi havia fins ara estava malmetent-lo.
L’edil admet que la gran estructura que l’ha substituït pot ser no agradi a tot hom però la justifica dient que calia actuar per salvar el capitell que és lo ara que realment té valor.

(J.Roig/T.G.).-Fa unes setmanes coneixíem la noticia sobre la polèmica que havia generat la restauració de la creu de terme de la Galera que, segons denunciaven especialistes en patrimoni, s’ha fet de manera irregular per no haver comptat amb el vistiplau de la comissió de Patrimoni del departament de Cultura i perquè la creu metàl•lica que s’ha col•locat per substituir la petita creu no guarda cap relació amb l’original.
L’alcalde de La Galera que no s’havia pronunciat fins ara sobre el tema, si que va voler explicar al programa “Món local” de La Plana Ràdio que es va prendre la decisió de posar l’actual estructura per evitar que, possibles actes de vandalisme, la tornessin a destruir com va passar amb la primitiva creu de pedra. Segons sembla l’antiga creu de terme havia estat mutilada en el transcurs de les Guerres carlistes i la resta no va subsistir als estralls de la Guerra Civil del 36.Desprès es va col.locar una petita creu de ferro que és la que ara s’ha substituït per un altra de més gran i que ha provocat aquesta pol.lèmica. Ramón Muñoz deia que lo que realment té valor és el capitell i aquest, com a conseqüència de l’òxid generat per l’ inserció de la creu, estava malmetent-lo per lo que es va decidir actuar abans de que acabes “desfent-se com una magrana”, justificava l’alcalde.
Muñoz admetia que pot ser no pugui agradar a tothom l’actuació que s’ha fet, però la defensava per l’ urgència que requeria la conservació del capitell al que s’ha tingut que inserir unes resines per evitar la seua degradació. A més, afegia l’alcalde, la rotonda on està ubicada la creu, s’ha d’acabar de condicionar amb unes grans lletres de pedra d’ Ulldecona, amb el nom de la localitat.
L’antiga creu de terme de La Galera era d’estil gòtic florit, i una peça rellevant del segle XV des del punt de vista artístic. Desprès de ser mutilada durant les guerres carlines i desaparèixer definitivament durant la guerra civil, als anys 70 es va col•locar una petita creu de ferro que és la que ara s’ha substituït per evitar el deteriorament del capitell

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada