L’Agència de Residus de Catalunya ampliarà l’abocador del Mas de Barberans per allargar deu anys més la seva vida útil

Foto: Acn

(ACN).-Les instal·lacions estrenen una nova planta de lixiviats, amb un cost d’1,44 MEUR, que permetrà recuperar el 95% de l’aigua

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ampliarà els dipòsits de l’abocador del Mas de Barberans (Montsià) per allargar la seva vida útil deu anys més. Les instal·lacions, que compleixen dotze anys, ja només disposen d’una capacitat per acollir 40.000 metres cúbics de residus i amb l’ampliació se n’habilitaran 400.000 més.

El projecte, un dels únics tres que l’ARC impulsarà aquest 2012, costarà 2,4 milions d’euros. D’altra banda, l’abocador ha posat en marxa una nova planta de lixiviats que, amb una inversió d’1,44 milions d’euros, permetrà recuperar fins el 95% de l’aigua que contenen aquests líquids altament contaminants generats per la descomposició dels residus en els dipòsits.

En aquests moments, i segons ha precisat el director tècnic del Consorci per a la gestió dels residus municipals de la comarca del Montsià, Josep Aragonès, a les dues primeres fases de l’abocador s’hi acumulen al voltant d’un milió de tones (metres cúbics) de residus urbans i només resta capacitat per a uns 40.000 metres cúbics durant els seus dotze primers anys de funcionament. “En tenim per a nou o dotze mesos”, ha precisat.

Per aquesta raó, l’ARC, segons ha avançat el seu director, Josep Maria Tost, treballa ja en el projecte d’ampliació dels dipòsits. Es tracta de dues noves fases que permetran ampliar la capacitat en 400.000 metres cúbics més i allargar la vida útil de les instal·lacions uns deu anys més. Una previsió que s’ha incrementat després que els responsables del Consorci hagin constat que l’arribada de la fracció resta s’ha reduït a la meitat en els últims deu anys.

“Serà un dels tres únics projectes que l’Agència farà a tot el país aquest 2012 i completarà l’esforç que fan el Consorci i el Consell Comarcal del Montsià per tractar correctament els residus”, ha declarat, tot fent una crida a la població que hi aboca els residus -de les comarques del Baix Ebre i el Montsià- que s’impliqui en el reciclatge per poder reduir aquest tipus d’inversions.

Tost ha anunciat l’ampliació en motiu de la inauguració de la nova planta de tractament de lixiviats que ha tingut lloc aquest divendres al mateix abocador. Amb una inversió de 1.1441.753 euros, la instal·lació substitueix a una anterior que “no era prou òptima”, segons ha reconegut el mateix responsable de l’ARC. “Donarà una bona sortida als lixiviats, la part més problemàtica abocador: són les aigües que es generen quan es podreix el material que s’acumula al dipòsit. És important tractar-la bé, que sigui el més net possible i eviti impacte ambiental. Si van a la llera, hi ha un gran perill de contaminació”, ha explicat.

Tractament biològic i d’extracció de sals

Executada per la UTE Oms Sacede-Hidrocanal durant els últims nou mesos, la nova planta, amb una capacitat de tractament de 30 metres cúbics diaris i que ocupa una persona, permetrà recuperar fins el 95% de l’aigua d’aquests lixiviats deixant únicament un 5% d’aquest producte de forma concentrada i que s’ha de tractar externament.

Segons ha explicat el catedràtic de la UPC i director de l’obra, Ramon Sans, aquesta elevada eficiència és possible gràcies als diferents processos tecnològics que s’han aplicat. “Uneix el tractament biològic amb la filtració de sals”, ha apuntat. Així, un cop hi arriben els lixiviats s’aplica un tractament biològic per passar l’amoníac a nitrats i posteriorment són desnitrificats. “Traiem així l’amoníac dels lixiviats i destruïm la matèria orgànica”, explica Sans.

Un cop efectuat aquest tractament biològic passa un procés de filtració per osmosi inversa amb tecnologia de membranes que permet treure’n les sals, clorurs, sodi i potassi. Aquest procés aconsegueix extreure entre un 70 i un 75% d’aigua neta i deixa un 25 i un 30% de concentrat. D’aquest últim, però, i en una fase posterior, se’n pot extreure novament fins un 80% d’aigua neta gràcies l’evaporació. “De 1.000 metres cúbics passaríem a tenir només 50 metres cúbics de concentrat”, tanca el responsable del projecte.

L’aigua recuperada del procés serà bombejada fins a la planta de compostatge, per abastir les seves necessitats, i s’emprarà també per condicionar amb un futur mur verd exterior les instal·lacions de l’abocador. A la llarga, els responsables del Consorci no descarten construir una bassa per acumular-la i que pugui servir com a regadiu de suport per a les finques agrícoles veïnes.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada