La PDE celebra 10 anys de moviment social orgullosa d’haver despertat la ‘consciència ebrenca’

Portaveus de la Plataforma en Defensa de l’Ebre durant la roda de premsa

(ACN).- El 15 de setembre del 2000 es va celebrar a l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa la primera assemblea per plantar cara al Pla Hidrològic Nacional (PHN) que preveia transvasar del riu Ebre 1.050 hectòmetres cúbics. Allí va nàixer la Plataforma en Defensa de l’Ebre, que deu anys després continua viva per defensar els interessos del riu i el Delta. El pròxim dissabte, la PDE ha organitzat una festa per celebrar l’aniversari, tot i que ja adverteix que només és un ‘parèntesi’ en laseva lluita. Entre els èxits que acumulen destaquen l’aturada del gran transvasament l’any 2004, la creació de les delegacions del Govern, i l’aparició de l’anomenada consciència ebrenca en defensa del territori.

Un dels portaveus del moviment social, Joan Antoni Panisello, ha recordat les mobilitzacions, reunions, i hores de treball que s’han viscut durant deu anys a la Plataforma, i ha destacat que la PDE ha estat un ‘instrument’ a través del qual la gent va poder dir el que pensava en un territori que històricament s’ha sentit ‘menyspreat’. Segons ha relatat Panisello, els primers quatre anys de moviment social van ser els més intensos amb moltes mobilitzacions, protestes, boicots a actes de càrrecs de la Generalitat, fins que el 2004 el canvi de govern a Espanya va permetre modificar la llei del PHN i aturar el gran transvasament.

Amb tot, per Panisello, a partir de llavors es va canviar d’estratègia per acabar dibuixant petits transvasaments d’aigua a través de grans canals de regadiu, que s’estan construint, com el Xerta-Sénia o el Segarra-Garrigues. Ara, la lluita se centrarà en aconseguir que el Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre inclogui el cabal ecològic aprovat per la Comissió per la Sostenibilitat de l’Ebre.

Abans, però, la PDE ha fet una crida a la societat ebrenca -no s’ha convidat a ningú particularment- a celebrar aquests deu anys en una festa que el pròxim dissabte 18 de setembre se celebrarà a la plaça de l’Ajuntament de Tortosa a partir de les set de la tarda.Hi haurà parlaments i, sobretot, música amb el grup de folk Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries; Josep Maria Bonet i els bandolers del Delta; Riu en So; i Terrer Roig. ‘Volem que sigui una jornada de retrobament amb la gent’, ha afegit Panisello.

La PDE també ha valorat la possibilitat que el govern espanyol estigui estudiant duplicar el cabal ecològic de l’Ebre passant de 100 metres cúbics per segon a 200 metres cúbics per segon, sumant-hi les concessions dels canals de regadiu, tal com publica aquest dimarts el diari El País. El portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, ha qualificat aquesta informació de ‘globus sonda’ per veure la reacció del territori, i l’ha titllat de ‘frivolitat’ ja que no té cap tipus d’argumentació.

Tomàs, a més, ha recordat que és ‘il·legal’ comptabilitzar l’aigua dels canals de regadiu com a cabal ecològic, ja que l’aigua dels regants té un ús privat i no públic. ‘El Pla de Conca de l’Ebre mentre estigui la PDE tindrà contestació social i serà per això que Europa no l’aprovarà’, ha sentenciat el portaveu.

Pel que fa a la possibilitat que es vulguin replantejar a la baixa les concessions de regadiu de l’Ebre, Tomàs ha explicat que la PDE hi està totalment d’acord. ‘Estic convençut que des de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) es vol fer però a l’Aragó s’ha fet una bandera política de les concessions’, ha argumentat.