Milers de manifestants en favor dels toros a València

bous

La representació de les TTEE a la manifestació de València.(Foto: J.Martí)

Les comarques ebrenques hi van aportar més de 300 aficionats

L’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre es reunirà avui amb la Delegació del Govern per preparar la temporada de bous al territori.

També es demanarà informació sobre les denuncies dels animalistes contra els bous de Santa Bàrbara i Sant Jaume d’Enveja.
(Aguaita/J.Roig).-Aficionats als toros, toreros, picadors, empresaris, criadors , apoderats i membres de penyes taurines, entre les que cal destacar les de l’Agrupació de Penyes i comissions Taurines de les Terres de l’Ebre que van aportar més de 300 aficionats, van confluir el passat diumenge al centre de València en una manifestació que va reunir milers de persones, unes 40.000 segons els organitzadors i 10.000 segons la Delegació del Govern. La manifestació, convocada per la Unió Taurina de la Comunitat Valenciana reclamava la defensa de la continuïtat del toreig i les festes dels bous en general a l’Estat espanyol sota el lema ‘Els Toros, Cultura, Arrels i Llibertat d’un Poble’. Entre els congregats hi havia el conegut torero José Tomás.

La comitiva va sortir a les tres de la tarda de la plaça de Sant Agustí amb crits de “llibertat, llibertat!”. Una hora després arribava a la plaça de braus, on el torero valencià Enrique Ponce va llegir un manifest que, entre d’altres coses, afirma: “El poble pren els carrers per reivindicar el toro i el toreig com un bé propi de la seua forma de viure, de la seua cultura. Una cultura que la nostra Constitució empara. Som un exemple de civisme i estem orgullosos de ser uns aficionats als toros”.
La marxa, absolutament pacífica, va comptar amb alguns moments de tensió. Per exemple, quan la capçalera es va aturar a les portes de l’Ajuntament de València, on es va escoltar una sonora xiulada cap a l’alcalde, Joan Ribó, de Compromís, que és contrari a la festa (tot i que la plaça depèn de la Diputació de València , no del Consistori) i que s’ha pronunciat en contra del ‘bou embolat’ a les pedanies de València.
De les Terres de l’Ebre, com ja vam avançar el passat divendres , hi va haver una nodrida representació, encapçalada pel president de l’Agrupació de Penyes i comissions Taurines de les Terres de l’Ebre Ximo Martí qui ens feia un resum de com es va viure la reivindicació començant per aclarir que la xifra de 10.000 participants que dona la Delegació és impossible que sigui certa perquè només al concurs de retalladors que es va celebrar just abans de la manifestació ja va omplir la plaça de bous de València que té una capacitat de més de 15.000 seients.

Martí recorda a totes les penyes i comissions del territori que avui dimarts dia 15 de març a les 19 hores i a les Oficines del Parc Natural del Port de Roquetes, es portarà a terme la reunió d’inici de temporada a la que assistirà el delegat del govern a les Terres Ebre, Xavier Pallarès, el Director d’Interior Joan Juan i la tècnica de Jocs i Espectacles Montserrat Pegueroles.

Entre les qüestions que volen tractar en aquestes reunió i segons explicava el mateix president de l’Agrupació estan les referides a les denuncies que els animalistes van presentar contra els bous celebrats a Santa Bàrbara i Sant Jaume d’Enveja l’estiu passat. En el primer cas volen preguntar com es va poder filtrar la denuncia als mitjans de comunicació i en el segon volen exposar el seu malestar perquè, per lo que sembla, el requeriment segueix endavant.