Els préstecs de liquiditat plantejats pel departament d’Agricultura no satisfan al sector de l’olivera ja que no són útils per pal·liar la greu crisi causada per la sequera

Foto: logo

Unió de Pagesos considera que la línia de préstecs que ha plantejat el Departament, per tant, no és la solució que necessita el sector.

A més, denuncia que la política del Departament de no voler reunir-se amb els representants del sector tampoc és la que mereix la pagesia catalana.

(Redacció/J.Roig).- El sector de l’olivera d’Unió de Pagesos considera que la línia d’ajuts que ha articulat el departament d’Agricultura per tal de pal·liar els efectes de la sequera d’aquesta campanya (2011-2012) en el conreu de l’olivera no és útil. Els ajuts no aporten cap solució a la pagesia que viuen principalment del conreu de l’olivera i no serviran per pal·liar la greu crisi que estan patint més de 6.000 explotacions catalanes.

Unió de Pagesos considera que Agricultura podia haver aprovat una mesura eficaç si hagués escoltat prèviament el sector; per això, la causa del malestar és major. Agricultura no va contestar cap de les cartes enviades al conseller i al director general de Desenvolupament Rural, en les quals se’ls demanaven reunions bilaterals per concertar mesures necessàries per a la pagesia de l’olivera.

Fins i tot, en la darrera Taula sectorial agrària de l’oli d’oliva del 14 de febrer, el Departament no va voler tractar el punt de l’ordre del dia “Previsió de les actuacions arran de la davallada de producció”.

Per al sindicat, els préstecs de liquiditat no són la solució perquè:

Els dos punts de bonificació d’interessos (per un préstec de 30.000 €) aprovats per Agricultura suposen un ajut màxim de 420 €/any per explotació durant cinc anys. El sindicat estima que l’ajut per als agricultors a títol principal s’ha de situar entre els 380 i 550 €/ha d’oliverar per pal·liar la situació dels productors afectats per la sequera.

Comporta l’obligació de contractar l’assegurança de rendiments de l’olivera, una assegurança que si el productor no l’ha contractat mai abans només li cobreix un rendiment de dos quilos d’olives per arbre; per tant, no li cobreix ni els costos de producció.

Obliga a fer inversions en instal·lacions de reg, quan sigui possible, la qual cosa és inviable ja que el sector porta més de quatre campanyes amb una crisi de preus que no permet cobrir costos de producció.

No hi ha cap seguretat que els pagesos professionals puguin arribar a tenir aquests dos punts de bonificació, ja que en cas de manca de disponibilitat pressupostària no hi ha prioritzacions.