La caça del tord mobilitza 5.000 escopetes cada hivern a les Terres de l’Ebre

Els gossos recullen les preses que cauen entre la malesa.(acn)

La Federació Catalana de Caça estudia les causes del descens a la meitat en el nombre d’exemplars d’aquesta au migratòria detectat durant els últims cinc anys.

ACN.-Una temporada més són els prop de 5.000 caçadors que prenen part en la campanya de caça del tord. La caça amb escopeta del tord en vedats és, en aquests moments, la modalitat més estesa i l’única autoritzada. Però tot i el retrocés de pràctiques com les barraques de vesc, els filats o els paranys, actualment prohibits, els caçadors han detectat una caiguda a la meitat d’aus i de captures en els últims cinc anys, un fenomen que ja estudia la Federació Catalana de Caça.
Calculen que les captures han caigut en un 50%, fins situar-se en el milió d’exemplars que actualment es cacen anualment al territori. El seu president, Manolo Royo, explica que la Federació Catalana ha impulsat estudis científics en l’àmbit de tot l’Estat espanyol per determinar quines poden ser les causes d’una disminució de la població que els caçadors han detectat des de fa ‘quatre o cinc anys’, però que rebutgen haver ocasionat directament amb la seva activitat.

De fet, davant la possibilitat que la mateixa predació per part dels caçadors fos motiu, Royo es pregunta com es pot explicar que amb les barraques de vesc funcionant -estan prohibides i els seus practicants són denunciats per la via penal, fet que ha fet reduir notòriament la seva activitat- ‘n’havien molts més que ara, quan llavors hi havia més pressió’. ‘Potser els corrents migratoris -migra des dels països de l’Europa de l’Est i Euràsia fins la zona mediterrània europea i el nord d’Àfrica per passar-hi l’hivern- s’han desplaçat. Enguany, per exemple, n’hi ha molts a la zona de Toledo i al centre d’Espanya. També podria passar que les zones de nidificació podrien no resultar idònies per a la cria. Ens preocupa tot plegat’, abunda el dirigent federatiu.

Els resultats de l’estudi que estan duent a terme els professionals de la mateixa federació des de fa un parell d’anys encara poden trigar un temps a donar-se a conèixer.