Agricultura anima el sector ebrenc a sumar-se al projecte de Reserva de la Biosfera per guanyar valor afegit

Foto ACN.-Un moment de la celebració de la primera sessió de les jornades tècniques sobre la candidatura de les Terres de l'Ebre a Reserva de la Biosfera, que s'han celebrat a la Cambra de Comerç de Tortosa. ACN.-El Departament d’Agricultura ha animat al sector agrari a apostar fort i recolzar la candidatura de l’Ebre per ser Reserva de la Biosfera. Segons el director general de Desenvolupament Rural, Jordi Bertran, aquesta figura no només no afegeix cap prohibició més sinó que permet guanyar ‘valor afegit’. Fins i tot, ha anat més enllà i ha assegurat que pot ajudar a evitar perdre alguns dels ajuts agroambientals d’Europa. Bertran ha participat aquest dilluns en unes jornades tècniques dedicades a explicar la candidatura de les Terres de l’Ebre a Reserva de la Biosfera. En les mateixes, s’ha concretat que la serra Cardó s’inclouria, juntament amb els dos Parcs Naturals, a la zona nucli de la proposta.

Bertran, que s’ha encarregat de la cloenda de les jornades en substitució del conseller Joaquim Llena que no ha pogut assistir per motius d’agenda, ha deixat clar que la Reserva de la Biosfera pot donar un valor afegit tant a la indústria agroalimentària com a la de transformació, i al pagès. El director general ha animat els reticents a sumar-s’hi ja que ‘no es protegeix més que allò que ja tenim protegit’, i ha recordat que és una marca reconeguda internacionalment que ‘podrem utilitzar per promocionar millor els nostres productes’.

Per la seva part, el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Lluís Salvadó, ha concretat que la proposta de la memòria de la candidatura ha decidit incloure en la zona nucli de la proposta la serra de Cardó, a més del Parc Natural del Delta de l’Ebre i del Parc Natural dels Ports, i que això suposaria un 18% de la superfície del territori. Així mateix, en el segon nivell de reserva, en l’anomenada zona tampó, s’incorporen la resta d’espais declarats com a zona PEIN; mentre que el 60% del territori s’inclouria a l’anomenada zona de transició que és on es desenvolupa l’acció socioeconòmica.

Amb tot, aquesta memòria encara no és definitiva i s’acabarà de tancar a finals d’octubre. L’encarregat de la seva redacció, Josep Aragonès, creu que el principal avantatge d’aconseguir la declaració de Reserva de la Biosfera és situar les Terres de l’Ebre ‘al mapa del món’. ‘Ens pot donar a conèixer a molts llocs que no arribar, i això pot beneficiar als productes agraris i turístics situant-los a l’aparador d’una economia global’, ha afegit.

Entre els punts forts de la candidatura de les Terres de l’Ebre destaca l’elevada biodiversitat, un sector primari ben estructurat, la integració del sector agrari amb els espais d’alt valor natural, la presència del riu Ebre com a valor natural, social i identitari, la gran varietat paisatgística, o els escenaris de la Batalla de l’Ebre, entre altres.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada