Detenen el setè implicat en l’assalt mortal d’Ulldecona en una operació contra el robatori de maquinària agrícola

Foto: maquinària agrícola

La Guàrdia Civil desarticula un grup que es dedicava a sostreure tractors dels camps de diferents zones de la conca de l’Ebre i deté onze persones

Vinaròs (ACN).- Una operació conduïda per la Guàrdia Civil de Terol contra un grup que es dedicava al robatori de maquinària agrícola en diferents zones de la conca de l’Ebre ha acabat amb la detenció d’onze persones, entre els quals, el setè implicat en l’assalt a una casa del barri del Castell d’Ulldecona (Montsià) el passat mes d’agost que va acabar amb la mort d’una dona.

L’anomenada operació ‘Aladro’ ha permès esclarir el robatori de sis tractors a Terol i Navarra per part d’una banda amb base a Vinaròs (Baix Maestrat) i que, segons els investigadors, compaginaven altres presumptes activitats delictives, com robatoris amb força i tràfic minorista de drogues, amb la de la sostracció de maquinària agrícola.

El detingut relacionat amb l’assalt i homicidi d’una dona del barri Castell el passat 4 de juliol és T.B., romanès de 26 anys, el qual utilitzava documentació falsa per a evitar ser localitzat, segons la Guàrdia Civil, després de l’ordre de recerca i detenció emesa pel jutjat d’Amposta. Després de les tres detencions practicades pocs dies després dels fets pels Mossos i de les altres tres efectuades per la policia sueca el passat mes d’agost, aquest era el setè i últim dels presumptes assaltants buscat per les autoritats en relació amb el cas.

L’home formava part, presumptament, d’aquest grup organitzat amb base a Vinaròs, municipi veí d’Ulldecona. Així, juntament amb aquest, la Guàrdia Civil ha detingut nou persones més a la demarcació de Castelló -IH, de 28 anys; CB, de 58 anys; FC, de 62 anys; CDB, de 33 anys; IDF, de 34 anys; VR, de 34 anys; AMB, de 27 anys; ART, de 34 anys; A.H., de 28 anys, tots ells romanesos-; i una més a la de Tarragona. -CD, de 43 anys i també romanès-.

Desplegada durant sis mesos en diverses províncies de l’Estat espanyol, l’operació ha estat una de les més importants coordinades per la Comandància del cos armat a Terol, amb el suport d’altres unitats de l’estat, i ha comptat amb la col·laboració d’organismes de cooperació internacional de França, Holanda, Suècia, Bèlgica i Romania.

La investigació es va iniciar el passat setembre de 2011, quan es va cometre el robatori de dos tractors en la comarca del Jiloca, a les localitats de Torrijo del Campo i Caminreal, valorats en 126.000 euros. Posteriorment, després de la comissió d’un altre robatori eala zona del baix Aragó, el passat 7 d’octubre, en el qual es van sostreure altres dos tractors agrícoles en la localitat de Valmuel, valorats en 225.000 euros, es va començar a treballar amb la hipòtesi que els fets haguessin estat comesos per un mateix grup organitzat, que estaria situat a la zona de Llevant.

Tractor interceptat a l’AP-7

Durant la matinada prèvia a la jornada electoral del passat 20 de novembre, els agents van poder detectar la comissió d’altre robatori de tractors en la Comunitat Foral de Navarra, a la localitat de Cortes, on van sostreure dos tractors valorats en 230.000 euros, els quals van ser recuperats poques hores després, després d’interceptar el camió góndola que els transportava en una àrea de descans de l’AP-7 a la província de Tarragona.

Durant el desenvolupament de la investigació els agents van aconseguir identificar als suposats membres d’aquest grup organitzat que operava principalment en les Comunitats Autònomes de la conca de l’Ebre -La Rioja, Navarra, Aragó, Catalunya i País Valencià-, obtenint les proves necessàries per a imputar-los la seva suposada participació en els delictes de robatori amb força en les coses, receptació, contra la salut pública, contra la seguretat del tràfic i de pertinença a grup criminal. Els investigadors han aconseguit esclarir el robatori de sis tractors a Terol i Navarra. Actualment, també investiguen la presumpta participació del grup en el robari de tractors a les províncies de Logronyo, Osca, Zaragoza, Tarragona, Castelló i València.

Registres a Vinaròs i Benicarló

L’operació va suposar el registre d’un habitatge de Vinaròs i una finca de Benicarló (Baix Maestrat), on hi van participar diverses unitats de la Guàrdia Civil -Unitat Tècnica de Policia Judicial de Madrid, Grup de Reserva i Seguretat número 3 de València i unitats de les Comandàncies de Tarragona i Castelló. Entre els objectes intervinguts i recuperats, figuren dos tractors marca Fendt, robats a Cortes i valorats en 230.000 euros; un camió amb un semi-remolc tipus góndola; 3.400 euros en efectiu; 15,2 grams de cocaïna; 27 targetes de telefonia mòbil; 21 telèfons mòbils; ferramentes i objectes suposadament robats; així com nombrosa documentació i suports informàtics.

Segons l’institut armat, el grup actuava fent una recerca per localitzar els tractors recorrent camps i finques de la conca de l’Ebre, intentant situar en una mateixa zona propera dos tractors d’alta valoració econòmica. Un cop fixats els possibles objectius, l’organització buscava un comprador fora d’Espanya, principalment a Romania.

Camió des de Romania

Posteriorment, s’organitzava l’enviament des de Romania d’un camió preparat per al transport de dos tractors, amb remolc tipus góndola i amb caixa tancada per a ocultar-los. Amb l’arribada del camió a l’Estat espanyol, en un o dos dies es reconeixia novament la zona, establint un lloc idoni per a la càrrega dels tractors i posteriorment, durant la matinada es consuma el robatori i posterior trasllat dels tractors fora d’Espanya. Per a garantir un transport segur dels tractors robats, el grup facilitava la documentació falsa necessària per a regularitzar el mateix i salvar així els possibles controls.

Tot i que les diligències dutes a terme han suposat la participació de diferents jutjats de diferents províncies, l’operació s’ha desenvolupat principalment en l’àmbit del jutjat de primera instància i instrucció de Calamocha (Terol), des d’on s’ha efectuat el seu control i seguiment.