El bomber supervivent de l’incendi d’Horta: ‘Estic sol i cremat. Fills de puta, veniu-me a buscar’

advocat-de-pau-simarroL’advocat d’una de les famílies dels bombers morts a l’incendi d’Horta de Sant Joan (Terra Alta) el juliol passat, Pau Simarro, assegura que els cinc bombers van perdre la vida per una ‘mala gestió’ ja que creu que ‘algú no estava al seu lloc quan tocava o no es van prendre les decisions correctes’. Ho ha dit aquest tarda a Lleida durant la presentació a la premsa de l’informe dels bombers d’aquell fatídic dia. A l’informe consten, segons l’advocat, els senyals d’auxil·li que van fer els equips a peu de pista a la central, com ara l’última comunicació -a les 16.16- que va fer l’únic supervivent dels GRAF de Lleida, Josep Pallàs, i que deia: ‘Estic sol i cremat. Fills de puta veniu-me a buscar’. ACN

L’advocat Pau Simarro ha rebut ja l’informe dels bombers sobre la tragèdia de l’incendi d’Horta de Sant Joan de l’estiu passat en què van perdre la vida cinc membres del cos d’elit dels GRAF de Lleida. Segons Simarro, l’actuació dels comandaments no va ser tan impecable com va dir l’administració ja que durant l’hora que l’equip de Lleida va estar demanant auxili, ningú va respondre a la seva crida.

La cronologia dels fets, segons ha explicat l’advocat que consta a l’informe de 500 pàgines dels bombers, va començar a les 15.41 del 21 de juliol del 2009. A aquesta hora un equip dels BRIF alerta que estan en perill i un dels seus helicòpters els treu de la muntanya. Només dos minuts més tard, a les 15.43, el camió dels GRAF de Lleida fa la primera trucada d’emergència. A les 16.02 els GRAF Barcelona, que es troben a pocs metres dels GRAF Lleida donen també l’alerta i a les 16.06 es produeix la primera trucada demanant ajuda dels GRAF Lleida que es trobaven a primera línia. En aquesta comunicació, l’únic supervivent, Josep Pallàs, deia ‘ajuda, atrapats GRAF Lleida’. Aquest equip, format per sis bombers, dels quals cinc van morir, truca sis minuts més tard a la seva seu, a Lleida, explicant que han demanat ajuda i que no obtenen resposta. A les 16.15, Pallàs torna a posar-se en contacte amb el centre comandament d’Horta i usa les paraules textuals, segons Simarro, ‘estic sol i cremat. Fills de puta veniu-me a buscar’. A les 16.42, el GRAF Lleida pitja per última vegada el botó vermell de socors. A les 17.00 el centre de comandament deixa de rebre senyal dels GRAF Lleida.

Amb això, Simarro ha explicat que, durant una hora, l’equip de Lleida va estar demanant ajuda sense obtenir cap resposta i per això sospita que hi ha haver un error de gestió. L’advocat va més enllà i apunta que o bé, ‘algú no estava al seu lloc quan tocava’ o ‘no es van prendre les decisions correctes’. El senyal diu, va arribar, ja que aquestes crides les va enregistrar l’ordinador del centre de control. Per Simarro, hi ha moltes preguntes que encara no tenen resposta i cal, doncs investigar en aquesta línia.

L’altra línia d’investigació la centren els dos detinguts dissabte com a causants del foc. Segons Simarro, la detenció va ser possible després que els Mossos intervinguessin els seus telèfons. Segons explica, els agents van sospitar d’ells després de prendre’ls declaració. Simarro explica que la fiscalia els acusarà segurament d’homicidi imprudent ja que hi ha indicis, tal com ja va apuntar la jutgessa, que el foc va ser intencionat. Segons Simarro, els dos homes, que es troben en presó provisional sense fiança, van voler provocar el foc tot i que, de moment, es desconeixen els motius. Simarro també ha anunciat que recorrerà la impugnació de presó preventiva que han fet els advocats defensors per tal que els dos detinguts continuïn a la presó.

Per altra banda, Simarro ha demanat a la jutgessa que s’avaluï l’estat físic i psíquic de Pallàs per tal de prendre-li declaració ja que considera ‘primordial’ el seu testimoni, ja que és l’únic supervivent de la tragèdia. Simarro demanarà també la compareixença de cinc comandaments com a testimonis, no com a imputats, per tal d’aclarir perquè ningú va respondre a la crida d’auxili dels bombers.